KUPUJE SKUPOCJENE SLIKE I DARUJE MUZEJIMA

Beskućnik težak 1,5 milijarde funta: Nema dom, ali odsjeda u najluksuznijim hotelima

Iako zna odsjesti u do 14 gradova mjesečno, ono malo imovine što posjeduje sa sobom nosi u papirnatoj vrećici
 Darko Tomas / CROPIX

Mnogi bi za Nicolasa Berggruena mogli reći da je hodajući paradoks, s obzirom da je taj njemačko-francuski milijarder ujedno i samoproklamirani beskućnik i nomad. Ne posjeduje gotovo ništa, ni kuću, ni stan, ni sat, ali zato spava u najluksuznijim hotelima i druži se sa samom kremom društvenog i glumačkog svijeta na više kontinenata, piše Daily Mail .

Iako zna odsjesti u do 14 gradova mjesečno, ono malo imovine što posjeduje sa sobom nosi u papirnatoj vrećici. Sam kaže da ga materijalne stvari ne zanimaju i da jedinu vrijednost ima ono što činimo. No, nije tomu uvijek bilo tako. Nekoć je Berggruen posjedovao privatni otok i stan u New Yorku, između ostalog. Što se dogodilo i zašto ih je odlučio prodati, a pola svog imetka pokloniti u dobrotvorne svrhe, nikad nije razjašnjeno, no govori se da je 2000. doživio neko iskustvo koje mu je potpuno promijenilo poglede na život.

Berggruenu je sada 50 godina, nedavno je kupio udio u Burger Kingu vrijedan 881 milijun funta te i dalje gradi svoje poslovno carstvo. Zato i putuje svijetom i odsjeda u najluksuznijim hotelima, no na koncu velik dio onoga što zaradi ipak pokloni dalje. Često potroši milijune na remekdjela Andyja Warhola i Damiena Hirsta, samo da bi ih mogao pokloniti muzejima. Pred više godina kupio je i njemačku robnu kuću Karstadt za 1 euro i spasio 25.000 radnih mjesta uloživši 40 milijuna funti.

Inače, Berggruen je rođen u privilegiranoj obitelji koja se družila s Pablom Picassom u Parizu 1960.-ih, a u mladosti je izbačen iz internata u Švicarskoj zbog neposluha. Iako se u mladim danima zavjetovao da nikad neće naučiti niti riječ engleskoga, jer je to jezik imperijalizma, predomislio se i otišao studirati financije u New York .

Sada objašnjava da je ionako previše vremena provodio po hotelima i da je sretniji ovako, bez kuće ili stana. „Srećom, kao muškarcu, puno mi ni ne treba,“ rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 01:27