INOZEMNO PUTOVANJE

Biden na europskoj turneji: Sastaje se s Papom, ide na klimatski summit, a rješavat će i problem s Macronom

Dolazi predsjednik koji je razočarao, piše njemački Spiegel o dolasku Bidena koji bi se trebao susresti i s Merkel
Joe Biden
 Alex Edelman/afp

Američki predsjednik Joe Biden danas kreće na višednevnu turneju Europom. Američkog predsjednika, aktivnog katoličkog vjernika, prvo će primiti papa Franjo u audijenciju. Biden će potom razgovarati s predstavnicima talijanske vlade. U subotu će sudjelovati na dvodnevnom summitu G-20, skupu najrazvijenijih zemalja svijeta u Rimu, dok je u ponedjeljak u Glasgowu na UN-ovoj konferenciji o klimi, odnosno na Svjetskom klimatskom summitu. Bidenu je to drugo inozemno putovanje od preuzimanja dužnosti u siječnju.

Razgovor s papom Franjom bit će povijesni susret drugog američkog predsjednika katolika s papom. I s papom Franjom će razgovarati o klimi, najavljuje CNN. Na marginama summita G-20 održat će, među ostalim, odvojene razgovore s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom. Odnosi SAD-a i Francuske došli su u krizu jer su Sjedinjene Države u rujnu bez najave pokrenule sigurnosni savez s Australijom i Velikom Britanijom, nakon što su Australci razvrgnuli dogovor vrijedan milijardu dolara i umjesto francuskih, odlučili kupiti američke podmornice. Biden će s Macronom razgovarati u petak.

Dolaskom na klimatski summit u Glasgowu u ponedjeljak, Biden želi naglasiti važnost borbe protiv klimatskih promjena, koja predstavlja "egzistencijalnu prijetnju čovječanstvu". Biden je postavio ambiciozne klimatske ciljeve: emisija stakleničkih plinova do 2030. trebala bi se prepoloviti u odnosu na 2005. godinu. SAD bi do 2035. trebalo prijeći na proizvodnju električnu energiju bez emisije CO2, a kompletnu emisiju CO2 svesti na nulu najkasnije do 2050. godine. Biden se nada da bi mogao i druge zemlje uvjeriti na tako ambiciozno postavljene ciljeve.

Dolazi predsjednik koji je razočarao, piše njemački Spiegel: nije moglo biti drugačije, očekivanja su bila prevelika, Biden je trebao biti spasitelj nakon Trumpovih mračnih godina. Nema više ludih tweetova, Amerika se vratila multilateralizmu i normalnoj politici. No, entuzijazam je nestao, dogodila se prva katastrofa, navrat-nanos izvedeno povlačenje iz Afganistana, što je talibanima olakšalo da osvoje vlast brzinom munje.

"Ovo su bila otrežnjujuća četiri i pol mjeseca za naše europske partnere. I mislim da su shvatili da ima više kontinuiteta u američkoj politici nego što su prije toga mislili", rekla je za CNN Heather Conley, direktorica programa za Europu i Rusiju u Centru za strateške i međunarodne studije. Europskim partnerima treba SAD kao stabilizirajuća snaga, jer je sama Europa nestabilna i sve krhkija, ocjenjuje Conley.

Govoreći uoči Bidenovog odlaska, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da su SAD i Europa "ujedinjene" uoči ovotjednih summita, unatoč događajima u posljednjih nekoliko mjeseci. Podsjetio je da su ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski predsjednik Xi Jinping odlučili da neće doći ni u Rim ni u Glasgow, ostavljajući Bidenu i europskim čelnicima da vode razgovor. Kako ističe, SAD i Europa su ujedinjeni u stavovima oko klimatske politike. S liderima G-20 Biden će razgovarati o povišenim cijenama energije te teškoćama u lancima opskrbe. Glavni cilj summita G20 je učvrstiti potporu globalnom minimalnom porezu, bitnom elementu Bidenove ekonomske politike, prenosi CNN.

Biden se s kineskim liderom Xijem Jinpingom trebao sastati na marginama konferencije G-20, no Xi od početka pandemije nije napustio Kinu. Narednih mjeseci bi se Xi i Biden trebali sastati na virtualnom summitu, no datum još nije odabran, prema riječima Bidenovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:37