JUŽNA GRANICA

Biden treba pomoć meksičkog predsjednika ako želi riješiti pitanje migracija prije izbora

Andrés Manuel López Obrador ključna je osoba u suzbijanju valova migranata prema Sjedinjenim Američkim Državama

Migranti prelaze Rio Bravo kako bi ušli u SAD

 Herika Martinez/Afp

Prema posljednjem istraživanju Gallupa, Amerikanci su kao najvažniji problem s kojim se SAD trenutačno suočava naveli imigraciju. Gotovo trećina američkih građana smatra imigraciju najvećim problemom u zemlji, važnijim od, primjerice, ekonomije ili inflacije, što znači da će to pitanje dominirati na nadolazećim predsjedničkim izborima. Ako američki predsjednik Joe Biden želi osigurati drugi mandat u Bijeloj kući, trebat će svu moguću pomoć svog meksičkog kolege.

image

Migranti traže azil u SAD-u

Herika Martinez/Afp

Meksički predsjednik Andrés Manuel López Obrador ključna je karika u suzbijanju valova migranata preko južne američke granice. Nakon što je krajem prošle godine došlo do velikog skoka broja migranata iz Meksika, Biden se prvo obratio Obradoru, koji mu je odgovorio da pošalje izaslanstvo u glavni meksički grad. Ubrzo nakon tog sastanka, Meksiko je pojačao napore u provedbi zakona, postavio dodatne kontrolne točke, zadržao migrante u svojoj zemlji i povećao broj deportacija u zemlje Srednje i Južne Amerike.

image

Andres Manuel Lopez Obrador

Handout/Afp

No pojedini Bidenovi saveznici smatraju Obradora nepredvidivim partnerom, koji ne čini dovoljno da kontrolira vlastitu južnu granicu i krijumčarske rute. Drugi mu spočitavaju savezništvo s Trumpom dok je bio predsjednik, unatoč tome što je tadašnji američki čelnik stalno prijetio da će zatvoriti granicu i izgraditi zid prema Meksiku.

"Ne ostvarujemo suradnju kakvu bismo trebali dobiti", rekao je za NYT John Feeley, bivši zamjenik šefa misije u Meksiku. Feeley je podsjetio da su dvije zemlje provele više zajedničkih patrola i istraga kako bi osigurale granicu tijekom mandata predsjednika Baracka Obame. "Znam kako to izgleda kada postoji istinska suradnja, za razliku od onoga što imamo sada, što se reklamira kao odlična suradnja, ali ja mislim da je to glupost”, dodao je Feeley.

image

Donald Trump

Charly Triballeau/Afp

Dok je bio na dužnosti, predsjednik Donald Trump prijetio je carinama za meksičku robu kako bi prisilio Obradora da provede akciju suzbijanja migracija. Biden je zauzeo drugi pristup, fokusirajući se umjesto toga na izbjegavanje sukoba s meksičkim čelnikom u nadi da će to očuvati njihovu suradnju.

Broj migranata koji neovlašteno prelaze južnu granicu SAD-a povećao se u veljači nakon pada u siječnju. Agenti granične ophodnje zabilježili su oko 140.000 uhićenja migranata prošlog mjeseca, u odnosu na 124.000 u siječnju. Broj prelazaka migranata u veljači još uvijek je daleko ispod rekordnih razina migracija zabilježenih u prosincu, kada su američke vlasti zaustavile 302.000 migranata. Dolaskom proljeća i toplijeg vremena migracija se obično povećava.

image

Joe Biden

Mandel Ngan/Afp

No meksički dužnosnici za povećanje broja migranata krive američku politiku, rekavši da migranti žele doći u Sjedinjene Države jer je sustav azila toliko zaostao da migranti imaju dobre šanse ostati u zemlji godinama dok se ne riješi njihov slučaj. Američka vlada "treba promijeniti cijeli svoj sustav useljavanja i azila, pravni okvir, inače ćemo mi završiti radeći njihov prljavi posao", rekao je Enrique Lucero, voditelj meksičkog Ureda za pitanja migranata u Tijuani. Posljednjih su mjeseci lokalne vlasti u Tijuani pretresle hotele i sigurne kuće, pojačale sigurnost na službenim prijelazima i postavile nove kontrolne točke duž nekada napuštenog dijela granice, gdje su migranti prolazili kroz otvor u zidu. Represije vlasti samo su dovele migrante u veću opasnost, upozoravaju humanitarne skupine navodeći da sada krijumčari ljude vode riskantnijim rutama kroz pustinju, gdje se često izgube i dehidriraju.

Meksički dužnosnici kažu da su dosegli granicu onoga što mogu postići suočeni s iznimnim priljevom migranata koji je preplavio i njihovu zemlju.

U nedavnom intervjuu za CBS-ovu emisiju "60 Minuta" Obrador je rekao da Bijela kuća mora više pažnje posvetiti zemljama Latinske Amerike u suzbijanju migracija.

image

Grupa migranata se priprema prijeći u SAD

Isaac Guzman/Afp

"Želimo da se pozabave temeljnim uzrocima, da ih ozbiljno razmotre", rekao je Obrador. Meksički predsjednik žestoko je branio suverenitet zemlje, reagirajući na izjavu predsjednika Zastupničkog doma Mikea Johnsona, koji je rekao da će Meksiko učiniti ono što mu Washington kaže da napravi. Johnson je pozvao Bidena da ponovo uspostavi Trumpovu politiku "ostani u Meksiku" za migrante koji traže azil u SAD-u.

"Mi nismo kolonija. Nismo protektorat nijedne strane zemlje. Imamo vrlo dobar odnos s vladom Sjedinjenih Država, ali ne odnos podređenosti", kazao je Obrador.

Trumpu bi u ovom trenutku išlo na ruku da se Obrador dovoljno ražesti i odluči propustiti veći broj migranata u SAD jer će time pokazati da je Bidenova migrantska politika bila neuspješna.

López Obrador je rekao da je Biden za razliku od Johnsona poštovao suverenitet Meksika. "Svaki put kad razgovaram s predsjednikom Bidenom, prvo što mi kaže je da naš odnos mora biti na ravnopravnoj osnovi", rekao je López Obrador.

Iako López Obrador neće biti na dužnosti kad Amerikanci izađu na izbore u studenom, jer njegov vlastiti šestogodišnji mandat istječe u rujnu, do tada će svojim potezima i stavom prema Bidenu i Trumpu imati dovoljno vremena utjecati na oblikovanje mišljenja američkih građana o migracijskoj politici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 05:26