FRANCUSKA NA NOGAMA

Bilanca najnovijih žestokih obračuna 'žutih prsluka' i policije u Parizu: trgovci izgubili milijardu eura, čeka se obraćanje Macrona

 
 REUTERS

Francuski predsjednik Emmanuel Macron dat će “važnu izjavu”, izjavio je u nedjelju njegov glasnogovornik Benjamin Griveaux, dan nakon najnovijeg u nizu nasilnih prosvjeda zbog rasta životnih troškova.

Prosvjednici, poznatiji kao “žuti prsluci”, izašli su na ulice velikih francuskih gradova, a u okršaju s policijom snimljeni su kako traže ostavku francuskog predsjednika.

Macron je bio neuobičajeno tih nakon žestokih prosvjeda protiv njegove politike, a zbog pritiska je bio prisiljen odustati od poreza na gorivo, čija je najava zapalila prosvjede. Odustajanje od poreza koji će, kako ističu protivnici, povećati ionako prevelike troškove života, nije umirilo prosvjednike. “Žuti prsluci” sada traže smanjenje poreza, veću minimalnu plaću i veće mirovine te ističu da neće odustati.

U međuvremenu su zbrojene štete nastale nakon prosvjeda u središtu Pariza. Unatoč komentarima da policija mnogo bolje kontrolira situaciju, pokazalo se da je uništavanje bilo veće nego pretprošlog vikenda kad su događanja u glavnom gradu uspoređena s ratnim stanjem. Tada je oštećen Slavoluk pobjede i neke druge znamenitosti. Jučer su otvoreni slavni pariški muzeji i uključene blagdanske lampice. Trgovine u centru grada ponovno su otvorile svoja vrata. No, šteta je, tvrdi se, veća nego prije.

A vandalized news stand is seen the day after clashes during a national day of protest by the
REUTERS

- Mnogo je više štete nastalo jučer nego tjedan ranije - potvrdio je jučer zamjenik gradonačelnice Pariza Emmanuel Grégoire.

Prema podacima ministarstva unutarnjih poslova, 1723 osobe uhićene su širom zemlje. U pritvoru je ostalo 1220 osoba. Prema procjenama vlasti, u prosvjedima je u subotu sudjelovalo oko 136.000 ljudi.

Bruno La Maire, ministar financija, izjavio je da su prosvjedi katastrofalni za gospodarstvo. Nema točnih procjena, no francuska udruga trgovaca objavila je da su trgovci izgubili milijardu eura od početka prosvjeda 17. studenoga. Promet u restoranima pao je za 20 do 25 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:35