ŠKOTSKA

'BIO JE ČUDESAN, ZASLUŽUJE ORDEN ZA HRABROST' Kako je 10-godišnjak odigrao ključnu ulogu u izuzetno teškoj akciji spašavanja njegove majke

 
 Oban Mountain Rescue Team / FACEBOOK

Djelatnici Gorske službe spašavanja (GSS) iz škotskog grada Obana pohvalili su prisebnost i junaštvo 10-godišnjaka koji im je pomogao spasiti njegovu majku nakon ozbiljnog pada tijekom planinarenja na planini Ben Cruachan, piše The Guardian.

Dječak, njegovi majka i otac te još dvoje djece u dobi od pet i devet godina krivo su skrenuli kada su se u ponedjeljak oko 20 sati po mraku spuštali s 1,126 metara visokog Ben Cruachana i zbog te su greške završili na dosta strmom terenu. Majka je potom pala u 100 metara dubok klanac, a 10-godišnjak se spustio za njom i uz pomoć njezina mobitela dozvao pomoć.

"Dječak je pričao sa svojom majkom, hrabrio ju je, govorio da pomoć stiže i držao je pri svijesti. Trebalo nam je 30 minuta da dođemo do unesrećenih te uspostavimo osnovne sigurnosne uvjete za pružanje pomoći. Dječak je za to vrijeme stalno razgovarao sa svojom majkom", rekli su iz GSS-a na svojoj Facebook stranici.

Gospođa je nakon višesatne intervencije oko 23 sata helikopterom prebačena u bolnicu u Glasgowu gdje se dobro oporavlja.

"Nakon što smo zbrinuli majku, morali smo pomoći ostatku obitelji da siđe s planine. Mislim da su se djeca brže spustila od članova našeg tima. Hrabar dječak trebao bi dobiti nagradu za svoju hrabrost i prisebnost. Velik je napor morao uložiti kako bi samo došao do svoje majke. Poslije se još za nju brinuo, pričao s policijom i bio pribran. Bio je čudesan", dodali su iz GSS-a.

Obitelj je oko 00:30 sati u utorak bila na sigurnom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:44