MUČNA ISPOVIJEST

Bio je jedan od lidera S. Koreje, duboko je vjerovao u režim, a onda je pobjegao: ‘Ta Kimova odluka me užasnula‘

‘Strategija koju smo postavili nastavlja se. Ono što morate znati je da se Sjeverna Koreja nije promijenila 0,01%‘, zaključuje Kim
 Str/AFP

Kim Kuk-song (pravo ime poznato redakciji BBC-ja) proveo je 30 godina gradeći svoju karijeru prema vrhu jedne od moćnih sjevernokorejskih špijunskih agencija.

Te agencije su bile 'oči, uši i mozak Vrhovnog vođe', a on je bio 'crveniji od najcrvenijih', kazao je prebjeg Kim, bivši viši pukovnik iz Pjongjanga u ekskluzivnom intervjuu koji je dao za BBC skrivajući se iza tamnih naočala.

Bio je odan komunistički sluga, čuvao je njihove tajne, slao ubojice da ubijaju njihove kritičare, no čin i lojalnost ne jamče vam sigurnost u Sjevernoj Koreji, ističe.

U strahu za svoj život pobjegao je u Južnu Koreju 2014. te otada u Seulu radi za južnokorejsku obavještajnu službu.

image
Korea Summit Press Pool/AFP

Kaže kako vodstvo Sjeverne Koreje očajnički želi zaraditi novac na sve moguće načine, od trgovine drogom do prodaje oružja na Bliskom istoku i u Africi, a tvrdi i da tajne sjevernokorejske špijunske mreže mogu doprijeti do cijelog svijeta.

Atentat

Pukovnik se u razgovoru za BBC prisjetio i slučaja iz 2009. kada su dobili naredbu da izvrše ubojstvo bivšeg sjevernokorejskog dužnosnika koji je prebjegao na jug.

- Formirana je teroristička radna skupina za tajni atentat na Hwang Jang-yopa. Ja sam osobno vodio i provodio posao - ispričao je.

Hwang Jang-yop nekada je bio jedan od najmoćnijih dužnosnika zemlje i ključni arhitekt sjevernokorejske politike. Njegov prebjeg na jug 1997. nikada nije bio oprošten. Jednom u Seulu bio je izrazito kritičan prema režimu, a obitelj Kim željela se osvetiti.

No pokušaj atentata je krenuo naopako, a dvojica zapovjednika sjevernokorejske vojske još uvijek služe 10-godišnju zatvorsku kaznu u Seulu zbog te zavjere. Pjongjang je uvijek poricao da je umiješan u atentat te je tvrdio je da ga je inscenirala Južna Koreja.

Godinu dana kasnije, 2010., južnokorejski brod ratne mornarice Cheonan potonuo je nakon što ga je pogodilo torpedo. U napadu je izgubljeno je 46 života, no Pjongjang je uvijek poricao svoju umiješanost. U studenom iste godine, deseci sjevernokorejskih topničkih granata pogodili su južnokorejski otok Yeongpyeong. Poginula su dvojica vojnika i dva civila. Te se operacije ne bi dogodile bez naredbi s vrha, kaže.

- U Sjevernoj Koreji, čak i kad se izgradi cesta, to se ne može učiniti bez izravnog odobrenja Vrhovnog vođe. Potapanje Cheonana i granatiranje otoka Yeongpyeong nisu stvari koju bi mogli izvršiti podređeni. To je osmišljeno i provedeno posebnim naredbama Kim Jong-una. To je bilo njegovo postignuće.

Za BBC je kazao kako sjevernokorejski operativci imaju aktivnu ulogu u raznim organizacijama civilnog društva, kao i važnim institucijama u Južnoj Koreji.

- Bio je slučaj da je sjevernokorejski agent poslan te je radio u Predsjedničkom uredu u Južnoj Koreji nakon čega se sigurno vratio u Sjevernu Koreju.

Vrhunski hakeri umjesto špijuna

Ipak,novi podaci podaci ukazuju na to da je daleko manje ljudi uhićeno u Južnoj Koreji zbog kaznenih djela povezanih sa špijunom od 2017., jer se Sjever za prikupljanje obavještajnih podataka okreće novim tehnologijama, a ne staromodnim špijunima.

Sjeverna Koreja možda je jedna od najsiromašnijih i najizoliranijih zemalja u svijetu, ali prebjezi upozoravaju da Pjongjang ima vojsku od 6000 vještih hakera.

image
Korea Summit Press Pool/AFP

- Sveučilište Moranbong odabralo bi najsjajnije studente iz cijele zemlje i provelo ih kroz šest godina posebnog obrazovanja - ističe Kim. Radili bi u uredu za vezu 414, kojeg smo interno nazvali 'Informacijski centar Kim Jong-il-a', a imali su izravnu vezu sa sjevernokorejskim liderom.

Proizvodnja droge

Kim Jong-un nedavno je najavio da se zemlja ponovno suočava s krizom, a u travnju je pozvao svoj narod da se pripremi za još jedan 'naporan marš' - izraz koji je opisao katastrofalnu glad devedesetih godina, pod vodstvom Kimom Jong-ila.

- Bio sam tada u Operativnom odjelu i naređeno mi je da prikupim 'revolucionarna sredstva' za vrhovnog vođu.' To je značilo trgovanje ilegalnim drogama. Nakon što sam dobio zadatak, doveo sam trojicu stranca iz inozemstva u Sjevernu Koreju, izgradio proizvodnu bazu u centru za obuku ureda za vezu 715 Radničke stranke i proizvodio drogu. Radilo se o metamfetaminu koji bismo potom mogli unovčiti u dolarima. S tim bi novcem sjevernokorejski vođa je gradio vile, kupovao automobile i hranu, odijevao se i uživao u luksuzu.

U isto vrijeme uslijed dugotrajne nestašice hrane u Sjevernoj Koreji 1990-ih godina umrlo je od stotina tisuća do milijun ljudi.

Trgovina oružjem

Drugi izvor prihoda, tvrdi Kim, dolazi od ilegalne prodaje oružja u Iran, kojom upravlja Operativni odjel, a što je javna tajna još od osamdesetih godina prošlog stoljeća.

No Pjongjang je prodavao oružje i tehnologiju i drugim zemljama koje vode duge građanske ratove. Posljednjih godina Ujedinjeni narodi optužuju Sjevernu Koreju za isporuku oružja Siriji, Mjanmaru, Libiji i Sudanu.

image
Str/AFP

Kim tvrdi kako je vodio privilegiran život u Sjevernoj Koreji. Teta Kim Jong-una dala mu je na korištenje Mercedes te mu je bilo dozvoljeno da slobodno putuje u inozemstvo kako bi prikupio novac za sjevernokorejskog čelnika. Kaže da je prodavao rijetke metale i ugljen kako bi prikupio milijune za Dragog vođu. Njegov život mnogi nisu mogli ni zamisliti, a kamoli živjeti.

No njegove moćne veze naposljetku su dovele njega i njegovu obitelj u opasnost.

Bježanje

Nedugo nakon što je 2011. stupio na prijestolje, Kim Jong-un odlučio je očistiti one koje je smatrao prijetnjom, uključujući i vlastitog tetka Jang Song-thaeka. Dugo se spominjalo da je Jang de-fakto vođa Sjeverne Koreje, jer je zdravlje Kim Jong-ila bilo narušeno.

Ime Jang Song-thaeka postalo je raširenije od imena Kim Jong-una.

A onda su sjevernokorejski državni mediji u prosincu 2013. objavili da je Jang pogubljen.

- Bio sam užasnut. Odmah sam osjetio da mi je život ugrožen i da više ne mogu živjeti u Sjevernoj Koreji.

Kim je bio u inozemstvu kad je u novinama čitao o pogubljenju. Odlučio je napraviti plan bijega s obitelji u Južnu Koreju, što mu je kaže, bilo iznimno teško emocionalno.

Na pitanje zašto je sada odlučio progovoriti, Kim naglašava: - Ovo je jedina dužnost koju mogu obavljati. Od sada ću biti aktivniji u nastojanju da oslobodim svoju sjevernu braću iz diktature kako bi uživali u istinskoj slobodi.

- Prošle su godine otkako sam došao ovamo, ali Sjeverna Koreja se uopće nije promijenila. Strategija koju smo postavili nastavlja se. Ono što morate znati je da se Sjeverna Koreja nije promijenila 0,01% - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:16