OTIŠAO KIM JONG UNU

Ovako nešto rijetko se pamti: ‘Iz Južne Koreje pobjegao je u Sjevernu Koreju, ne znamo je li živ‘

Potvrdili smo da je osoba prešla liniju vojne demarkacije oko 21,40 i pobjegla u Sjevernu Koreju, potvrdila je vojska

Granica između Južne i Sjeverne Koreje

 Jung Yeon-je/AFP

edan Južnokorejac uspio je prijeći strogo čuvanugranicu između dviju Koreja, što je rijedak slučaj bijega na sjever, objavila je vojska Južne Koreje u nedjelju.

Južnokorejska vojska objavila je da je provela potragu za bjeguncem nakon što ga je primijetila u 21,20 sati u subotu na istočnoj strani demilitarizirane zone (DMZ) koja odvaja demokratsku od komunističke Koreje.

„Potvrdili smo da je osoba prešla liniju vojne demarkacije oko 21,40 i pobjegla u Sjevernu Koreju“, objavila je vojska, dodavši da ne može potvrditi je li osoba i dalje živa, no da je obavijestila Sjevernu Koreju o bjeguncu i zatražila zaštitu te osobe.

Ovaj prelazak dogodio se u vrijeme strogih restriktivnih mjera zbog koronavirusa u Sjevernoj Koreji. Ta je država potpuno zatvorila granice početkom 2020., a službeno nije potvrdila niti jedan slučaj zaraze koronavirusom.

image

Pogranično područje Sjeverne Koreje

Jung Yeon-je/AFP

Pjongjang je u rujnu 2020. usmrtio južnokorejskog službenika za ribarstvo koji je nestao na moru, ispričavši se kasnije i kao uzrok navevši restriktivne mjere protiv koronavirusa.

Dva mjeseca ranije sjevernokorejski vođa Kim Jong-un proglasio je izvanredno stanje i zatvorio pogranični grad nakon što je sjevernokorejski prebjeg, za kojeg je tvrdio da ima covid-19, ilegalno prešao iz Južne u Sjevernu Koreju.

Dugotrajne stroge mjere i ograničenja putovanja unutar država povećali su i broj prebjega sa Sjevera na Jug.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2022 22:56