IDEOLOŠKA BITKA

BISKUPI OBJAVILI RAT SEKSUALNOM ODGOJU U ŠKOLAMA 'U zemlji traje ofenziva LGBT krugova'

Poljskom vlada ultrakonzervativna stranka, ali su u većim gradovima pobijedili liberali, koji uvode spolni odgoj u škole
‘Ljubi bližnjega svoga? Što je to?’ Plakat prosvjednika u Varšavi koji od Vatikana traže smjenu nadbiskupa Jedraszewskog
 REUTERS

“U zemlji traje ofenziva LGBT krugova”, u otvorenom pismu ovih je dana kazala Poljska biskupska konferencija, a potpisao nadbiskup Stanislaw Gadecki, a postoji i povod za ovako dramatičan apel visokog klera u jednoj od najkatoličkijih država Europe: lokalne vlasti u pojedinim gradovima u kojima je pobijedila liberalna stranka donijele su odluku da se u tamošnje škole uvede program spolnog odgoja koji bi većim dijelom bio utemeljen na “rodnoj ideologiji”.

Katolička crkva odlučila je reagirati, i to ne pretjerano ekumenskim rječnikom. Tako je Marek Jedraszewski​, mitropolit krakovski, u svom govoru na homiliji 1. kolovoza, povodom godišnjice Varšavskog ustanka protiv nacista, usporedio LGBT ideologiju i boljševizam jer su, po njemu, obje ljevičarskih korijena, pa slikovito objasnio da Poljskoj više ne prijeti “crvena zaraza, ali joj prijeti zaraza duginih boja, koja također želi osvojiti naše duše, srca i umove”.

Podijeljeno društvo

Da Jedraszewski nije usamljen, potvrdio je nadbiskup Gadecki, koji ga je podržao u ime tamošnjih biskupa.

U čemu je problem?

Prošle jeseni konzervativna vladajuća stranka Pravo i pravda (PIS) osvojila je najviše glasova na izborima za regionalne skupštine (vojvodstva, koja su ekvivalent našim županijama), ali je u utrci za gradonačelnike više važnih gradova izgubila od centrističke proeuropske koalicije, predvođene Građanskom platformom. Od tada u nekoliko velikih gradova, među kojima su i Varšava, Lodz, Poznan, Lublin i Wroclaw, vlast drže predstavnici lijevo-liberalnih stranaka, koji su odlučili iskoristiti zakonsko pravo i u tamošnje škole uvesti spolni odgoj.

U listopadu će se održati parlamentarni izbori i ova odluka je krpa u lice PiS-u, ali i ostalim konzervativcima na čelu s moćnom Katoličkom crkvom. Iako je poljsko društvo liberalnije nego prije desetljeća, mnogi i dalje otvoreno mrze homoseksualce, što se vidjelo na nedavnoj Paradi ponosa u gradu Bialystoku, kada su nacionalisti i huligani psovali i pljuvali po sudionicima parade, gađali ih pokvarenim jajima, kamenjem, pa čak i bocama s mokraćom. Za religiozne konzervativce nema velike razlike između homoseksualnosti, spolnog odgoja i “rodne ideologije”, iako će iz Crkve, formalno, biti protiv nasilja kakvo je organizirano u Bialystoku.

S druge strane, postoji i drugačija Poljska, koju simbolizira Robert Biedron iz Slupska, jedini otvoreno gay gradonačelnik u cijeloj državi, koji je postao jedan od vodećih glasova opozicije nacionalističkoj stranci Zakon i pravda, pobudivši nadu među liberalnim komentatorima, koji su sugerirali da bi se trebao kandidirati za predsjednika na izborima 2020. godine.

Strah od gay brakova

U takvim okolnostima Poljska biskupska konferencija uputila je javni apel lokalnim vlastima da odustanu od uvođenja spolnog odgoja u škole. “Apeliramo na parlamentarne zastupnike da se suprotstave dugoročnim planovima LGBT aktivista, koji smjeraju legalizaciji gay brakova i mogućnosti posvajanja djece u njima”, uz dodatno pojašnjenje da “uvođenje spolnog odgoja pod krinkom borbe protiv diskriminacije skriva ideologiju koja negira narav muškog i ženskog spola i njihovu komplementarnost”.

Listopadski će izbori pokazati u kojem se smjeru kreće poljsko društvo. Nedavno istraživanje agencije IBRIS pokazalo je da PiS ima 41,7 posto podrške prije izbora, glavni oporbeni blok Građanska platforma osvojio bi 25 posto na izborima, a skupina lijevih stranaka 10,2 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:19