RAT AUSTRIJSKIH TAJKUNA

Bitka gazde Red Bulla i milijardera koji je preko Sanadera želio podmititi Berlusconija

Rene Benko i Dietrich Mateschitz natjecali su se za jedan od austrijskih dragulja, kompleks Stüblergut
Dietrich Mateschitz i Rene Benko
 Profimedia, Avalon Editorial

Jedan je ljubitelj ekstremnih sportova, a drugi lijepog dizajna. Prvi drži do privatnosti, a drugi koketira s medijima. Povezuje ih to što su obojica bijeli muškarci, Austrijanci, investitori i - milijarderi. Već se nekoliko godina natječu za mjesto najbogatije osobe u Austriji. Oni su Rene Benko, nekretninski mogul poznat na ovim prostorima kao onaj koji je podmitio Ivu Sanadera, i Dietrich Mateschitz, vlasnik Red Bulla rođen u obitelji hrvatskih iseljenika.

Njihovo rivalstvo mogli bismo prigodno nazvati ratom austrijskih titana jer vladaju regijom, nedostižni su i obavijeni velom misterija i skandala. Možda su nam i u neku ruku važni jer su na ovaj ili onaj način bili povezani s Hrvatskom, a da bismo to objasnili, trebamo zaroniti u njihove biografije.

Krenimo sa starijim od dvojice, Mateschitzem. Ili možda da napišemo Matešićem, jer tako se navodno zvala njegova obitelj koja je iz Hrvatske došla u Štajersku. Dietrich je rođen 1944. u mirnoj štajerskoj općini Sankt Marein im Mürztal. Obitelj njegove majke je iz Štajerske, a očeva iz Maribora, zbog čega ga i Slovenci svojataju. Deutsche Welle je pisao da ima rodbinu na zadarskom području, a on sam za sebe tvrdi da je "kozmopolitski Štajerac".

image
Dietrich Mateschitz
Andrej Isakovic/AFP

Roditelji su mu bili učitelji u osnovnoj školi i razveli su se dok je bio dječak. Nakon završetka srednje škole otišao je na fakultet i dobio diplomu iz marketinga. Zaposlio se u tvrtki Unilever, a nakon nekog vremena prelazi u Blendax, kompaniju koja proizvodi zubnu pastu, a koju će kasnije kupiti Procter&Gamble. Radeći kao marketinški stručnjak, puno je vremena provodio u zrakoplovima tijekom poslovnih putovanja. Upravo je na jednom takvom putovanju po jugoistočnoj Aziji Mateschitz otkrio energetsko piće koje daje krila.

Tijekom putovanja na Tajland probao je lokalno energetsko piće Krating Daeng (crveni bik) i otkrio da mu pomažu u liječenju jet laga. U dogovoru s vlasnikom, čudotvorni napitak je 1987. plasiran na europsko tržište, a onda i u ostatku svijetu.

Pilot i ljubitelj skijanja

Mateschitz je danas vlasnik 49 posto Red Bulla, čiji su godišnji prihodi veći od 5,5 milijardi eura.

Bogatstvo Mateschitza se procjenjuje na oko 13 milijardi eura i Forbes ga je ove godine proglasio 57. najbogatijom osobom u svijetu. 75-godišnji pilot i ljubitelj skijanja često je fotografiran kako ležerno odjeven u traperice, košulju i kožnu jaknu vrijeme provodi u društvu svoje 32 godina mlađe djevojke Marion Feichtner. Njih dvoje vozikaju se skuterom, posjećuju staze Formule 1 i skijaju. Iako vlasnik Red Bulla konstantno radi na promidžbi svojeg brenda u kontekstu avantura, privatno ima potpuno drugu ljubav.

Posljednje desetljeće Mateschitz kupuje imovinu na austrijskim Alpama. Na meniju mu je sve što se čini iole zanimljivo - od dvoraca, preko konoba, do vila koje su crkvi ili aristokratima postale preskupe za održavanje, a zbog čega se ponekad prodaju po nižim cijenama. U kolekciji je do sada skupio pozamašan broj nekretnina. Spomenimo samo neke - Art Nouveau gostinjska kuća iz 1908. koja je nekad bila u vlasništvu čeličane, vila na obali jezera Wolfgang u kojoj je boravio vojvoda Edvard nakon što je abdicirao s britanskog prijestolja, konoba iz 1603. godine i drvena trokatnica na Preberskom jezeru.

Iako je njegov šoping po regiji i trošenje milijuna na uređivanje zaraslih dvoraca, okućnica i staza donijelo najmanje 200 tisuća novih turista, lokalci bi radije da na oživljavaju posrnule industrije radi nacionalna i lokalna vlast. Mateschitz tvrdi da su njegovi motivi jasni - uživanje u starini.

"Slab sam na prekrasna, jedinstvena mjesta", rekao je u intervjuu za Kleine Zeitung 2017. godine. "Želim u njima uživati, ali se želim i brinuti o njima."

image
Dietrich Mateschitz i Marion Feichtner
Fotosports International/Newsc

Taj intervju jedan od je od rijetkih koje je ovaj filantrop dao medijima. Zato je zanimljivo izdvojiti još nekoliko citata iz njega.

"Ne činim sve ovo kako bih postao bogat; ne mogu ništa uzeti sa sobom. Želim učiniti nešto korisno, sačuvati ljepotu", odgovorio je na pitanje zašto je uključen u toliko projekata kad mu mnoga od njih ne donose zaradu. Primjerice, zbog jednog od najpoznatijih Red Bullovih projekata Spielberg, koji uključuje staze za utrkivanje, sedam hotela i kafića, godišnje izgubi 30 milijuna eura.

"Sve se može maksimizirati - kreativnost, inovativnost, inteligencija, osim profita. Samo kad se maksimizira sve što je pametno, dobro, kreativno i važno dolazi se do profita", rekao je o maksimiziranju profita.

"Ja sam humanist, kozmopolit, pacifist i individualac. I protivim se bilo kakvom diktiranju mišljenja", dobacio je kad mu je novinar ukazao na činjenicu da je on dio elite protiv koje se buni. Mateschitz je onda nastavio lamentirati protiv političara i intelektualne elite koja zagovara političku korektnost, protiv politike otvorenih vrata migrantima i njemačkih kritičara koji optužuju da Red Bull uništava nogomet u Njemačkoj.

Otkrio je još da posjeduje cijeli niz zrakoplova i helikoptera kojima upravlja, otok na Fidžiju, 12 tisuća zaposlenika i da plaća nekoliko stotina milijuna eura poreza.

U širenje imovine po Alpama uključio se kad je odlučio obnoviti stazu Formule 1 u sklopu projekta Spielberg, 60-ak kilometara od rodnog mu mjesta. Trebala mu je gostinjska kuća u kojoj bi mogao ugostiti velike face poput vlasnika Formule Bernieja Ecclestonea.

No, iako Mateschitz u posljednje vrijeme često puni novinske stupce vijestima o kupovini nekretnine (posljednja u nizu došla je prošli vikend kad je kupio kuću iz 16. stoljeća koju su koristili habsburški prinčevi u centru Muraua), jedna druga osoba nosi titulu najvećeg nekretninskog tajkuna u Austriji.

Luksuzne nekretnine

Rene Benko treći je najbogatiji Austrijanac i nedavno je ukrstio mačeve s Mateschitzom u borbi za kompleksom Stüblergut koji se nalazi 20-ak kilometara od Red Bullova projekta Spielberg. Pobjedu je odnio Benko koji je objekt od 1300 hektara kupio za 30 milijuna eura.

image
Rene Benko
Marcel Kusch/dpa/AFP

Benko je rođen 1977. godine u tirolskom Innsbrucku. Dolazi iz činovničke obitelji, sa 17 godina napušta školu i kao tinejdžer ulazi u nekretninski biznis. S nepunih 20 godina zarađuje prvi milijun austrijskih šilinga. Danas se njegovo bogatstvo procjenjuje na 5,3 milijardi eura. Većinu je stekao ulaganjem u luksuzne nekretnine i gradske fondove Abu Dhabija. Brojni mediji hvale njegov nos za prepoznavanje isplativih investicija i ulaganja u startupe, ali nerijetko ga ističu i po manje laskavim akcijama.

Jedna od njih, o kojoj se prilično pisalo i u hrvatskim medijima, bila je 2013., kad je zbog korupcije osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od godinu dana. Prema presudi, Benko je sa svojim poreznim savjetnikom preko bivšeg premijera Ive Sanadera pokušao podmititi nekadašnjeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija. Nudio je 150.000 eura kako bi se riješio poreznih problema.

I dok je Sanader 2014. godine imao prostoriju u Remetincu, Benko je tek prestao obnašati izvršnu funkciju, zasjeo u savjetodavni odbor i dao se u daljnje ulaganje. Za simboličan jedan euro kupio je lanac Karstadt i postao vlasnik 83 robne kuće i šef 17 tisuća radnika.

Njegovo carstvo počiva na osnivanju tvrtke Signa Holding GmbH 2000. godine, čije se nekretnine procjenjuju na sedam milijardi eura, a prema podacima Real Capital Analyticsa, vrijednost firme je bliža cifri od 13 milijardi eura. Danas je Signa najveća austrijska kompanija za prodaju nekretnina u privatnom vlasništvu.

Neke od najpoznatijih kupovina uključuju berlinski lanac trgovina KaDeWe, hamburški Alsterhaus i minhenski Oberpollinger, zatim njujoršku ikonu art-decoa Chrysler Building i pozamašan udio u dvjema istaknutim austrijskim novinama, Kroneu i Kurieru, a svojedobno je Signa preuzela i Hoto toranj od Horvatinčića. Sklapajući ugovore, gotovo istom brzinom nizao je i afere koje su uključivale njega osobno ili partnere.

Naveliko se pisalo da su mu veze s austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom pomogle da sudjeluje u kupovini Chryslera, njegov partner, trgovac dijamantima Beny Steinmetz koji mu pomogao u akviziciji Karstadta optužen je za korupciju, a u korupcijski skandal je bio uključen i Falcon Private Bank koji je svojedobno ulagao u Signu. Iako ga s Dietrichom Mateschitzom povezuje kupovina unosnih nekretnina i mjesto na listi najbogatijih Austrijanaca, gotovo sve drugo je različito. Benko uživa u javnom pokazivanju luksuza i glamura, dok Mateschitz drži do svoje privatnosti.

image
Rene Benko i Sebastian Kurz
Starpix/AFP

Benko se druži s političarima, Mateschitz ih kritizira. Benko mijenja vizuru grada, dok Mateschitz pokušava restaurirati mjesto u koje ulaže svoj novac. A ovo posljednje je vjerojatno i najveća zamjerka koju Austrijanci imaju za 43-godišnjeg Tirolca. Predbacuju mu da je u centar Beča postavio blještave izloge u kojima kupovati mogu samo bogati turisti. Bijes izaziva i među Nijemcima. Oni ga optužuju da pokušava preslikati radnje iz Beča i Berlina u Düsseldorf gdje je trenutno u pohodu na tradicijske imovine.

Digla se cijela buna oko toga što je Benko prvo kupio robnu kuću Kaufhof Am Wehrhahn, otpustio radnike i odlučio ju demolirati kako bi sagradio poslovnu zgradu. Onda se namjerio na paviljon u centru grada koji služi kao pozornica za ljetne koncerte, obiteljski vikend-izlet i večernja druženja pripadnika subkultura.

Iako diže visokokatnice po gradovima za uredske prostore i maloprodajne lance, nisu mu strana niti ulaganja u ruralne krajeve. Ima ugovor o zakupu dvaju lovišta u Tirolu i Gradišću, a nedavno je izjavio da je počeo ulagati u šume jer želi diverzificirati svoje carstvo nekretnina. Jedan od razloga promjene možda se može pronaći i u pandemiji koronavirusa. Većina nekretnina u koje ulaže su maloprodajni lanci, a ona se nalaze u krizi zbog pandemije, ali i sve većeg broja ljudi koji posljednjih par godina radije kupuju online.

image
Nathalie i Rene Benko
Starpix/Afp/Profimedia

Otpuštanje radnika

Prema podacima UN-ova tijela UNCTAD, online prodaja dosegnula je 25,6 bilijuna dolara u 2018. godini, što je porast od osam posto u odnosu na godinu ranije. Procijenjena vrijednost maloprodaje i veleprodaje u internet trgovini bila je jednaka 30 posto globalnog BDP-a.

Ovi podaci, u kombinaciji s činjenicom da je ovog ljeta morao zatvoriti trećinu Karstadt trgovina i otpustiti sedam tisuća radnika, dovoljan su razlog da promijeni strategiju.

Kad je prije manje od mjesec dana dao veću ponudu od Mateschitza, postao je vlasnik kompleksa Stüblergut koji se sastoji od gostionice u kojoj su stoljećima trgovci prodavali svoje vino, a putnici sa sjevera na jug Europe pronalazili okrepu. Tu je još i otvorena kuhinja stara više od 700 godina, kapelica i više od 1000 hektara šume. Kompleks je kupio od talijanske obitelji Morassutti koja je bila vlasnik posljednjih stotinu godina.

"Ovakvo imanje izlazi na tržište možda jednom u stoljeću", rekao je za Bloomberg broker nekretninama Klaus Bischof. "U njemu možete uživati, raste mu vrijednost, a možete i stvoriti godišnji prihod od drveta. To je dobar način da diverzificirate svoj cjelokupni portfelj."

Prvu rundu dobio je Benko, ali borba austrijskih tajkuna za austrijske dragulje, ne sumnjamo, tek je počela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:00