MANUEL VALLS

Bivši francuski premijer krenuo u utrku za gradonačelnika Barcelone

Manuel Valls
 Albert Gea / REUTERS

Bivši francuski premijer Manuel Valls objavio je u utorak kandidaturu za gradonačelnika Barcelone, gdje želi stubokom promijeniti politički krajolik, što neki ocjenjuju rizičnim pothvatom.

Pošto je tjednima šutio o toj temi, bivši socijalist je službeno objavio svoju odluku u Centru za suvremenu kulturu u Barceloni, u povijesnom središtu drugog po veličini španjolskog grada u kojemu je rođen prije 56 godina.

"Nakon ozbiljnog promišljanja odlučio sam biti novi gradonačelnik Barcelone", rekao je na katalonskom. "Od rođenja (...) sam s Barcelonom čvrsto i trajno povezan".

Ovakva kandidatura na općinskim izborima u velikoj metropoli nakon istaknute političke karijere u drugoj zemlji još nije viđena u Europi. Svaki građanin EU može se kandidirati na lokalnim izborima izvan svoje zemlje nakon Maastrichtskog ugovora.

Nakon neuspjeha na predsjedničkim izborima u Francuskoj 2017. Valls je s druge strane Pireneja često sudjelovao na skupovima i prosvjedima protiv pristaša katalonske neovisnosti koji su se u listopadu 2017. pokušali odcijepiti od Španjolske.

No, izazov će biti velik na općinskim izborima 26. svibnja 2019. na kojima se bira nasljednik gradonačelnice Ade Colau, ljevičarke i bivše aktivistkinje, koja vodi grad s 1,6 milijuna stanovnika.

Bivši francuski premijer je rekao da će vratiti svoj mandat zastupnika u francuskoj Narodnoj skupštini.

"Već idućeg tjedna vratit ću svoj zastupnički mandat i dati ostavku na sve lokalne dužnosti", rekao je na francuskom dok se u Francuskoj sve češće čuju pozivi u tom smislu.

Valls koji je odrastao u Parizu u obitelji oca Katalonca i majke Švicarke talijanskog podrijetla želi Barcelonu koja će biti kozmopolitsko središte, a ne simbol katalonskog nacionalizma. Zahvaljujući svom iskustvu koje je stekao kao ministar unutarnjih poslova, želi se usredotočiti i na borbu protiv nesigurnosti, koja sve više zaokuplja građane Barcelone.

No, njegovi "izgledi da bude gradonačelnik veoma su mali", ocijenio je politolog s barcelonskog sveučilišta Jordi Munoz.

Manuel Valls, međutim, nije prihvaćen među građanima Barcelone koji su pristaše katalonske neovisnosti, a koji se podruguju njegovu nepoznavanju grada.

"Ne znam što će ovdje. Vjerojatno ga ne žele u Francuskoj pa dolazi u Barcelonu", komentirala je Laura Bozzo, umirovljenica koja je nosila žutu vrpcu u znak potpore uhićenim katalonskim čelnicima.

Sam Valls izjavio je pak, govoreći o zemlji u kojoj je odrastao, kako "voli Francusku". "Ta je zemlja omogućila sinu Barcelone, naturaliziranom tek u 20. godini, da postane gradonačelnik, zastupnik, ministar i francuski premijer, zahvaljujući javnom školstvu i vlastitom političkom radu". "To je nevjerojatno i jedinstveno", istaknuo je Valls, rođen u Barceloni i odrastao u Parizu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:51