OVISNIK O GADGETIMA

Blesimetar je Obami omiljeni- gadget?!

Američki predsjednik uvijek koristi dva takva uređaja, postavljena ispred njega lijevo i desno
US President Barack Obama delivers his first State of the Union address to a joint session of the US Congress January 27, 2010 in Washington. AFP Photo / Pool / Tim Sloan
 TIM SLOAN

ZAGREB - Koji je omiljeni gadget Baracka Obame? Ne, nije Blackberry, to je bio omiljeni gadget američkog predsjedničkog kandidata Baracka Obame.

Gadget od kojeg se predsjednik Obama ne odvaja je teleprompter, uređaj za čitanje dugačkih govora pred kamerama ili publikom ili jednostavno, u hrvatskom žargonu, blesimetar. Američki predsjednik toliko je navučen na blesimetar da je uz pomoć njega prošli tjedan držao govor čak i pred djecom u 6. razredu osnovne škole. Zbog toga je postao meta kritika i ismijavanja.

Dvostruka mjerila

“Dao je postaviti telepromptere da bi s njih čitao govor djeci. A što je bila tema govora? Kako nikad ne treba nositi šalabahtere u školu”, sprdao se komičar Jay Leno, koji je i sam u tom trenutku, kao i brojni drugi voditelji u posljednjih pola stoljeća, čitao tekst s blesimetra.

Na televiziji i u filmskoj industriji blesimetri se koriste od 1950-ih, a u to je doba Herbert Hoover postao prvi američki predsjednik koji ih je koristio. No, današnji moderni blesimetri koje je koristio George W. Bush, a sada obilato i predsjednik Obama, gotovo da su neprimjetni. Uređaj se sastoji od tankog LCD monitora smještenog u kutiju koja stoji na zemlji i iz koje se, na pomičnoj šipki, izdiže stakleni display koji, okrenut govorniku, projicira tekst s ekrana, a s druge strane, okrenute prema publici, izgleda kao obično prozirno staklo.

Američki predsjednik uvijek koristi dva takva uređaja, postavljena ispred njega lijevo i desno, tako da nije uvijek fiksiran na jednu točku. Za kameru koja ga snima ravno od naprijed izgleda kao da govori gledajući publiku lijevo i desno. A zapravo čovjek koji čita s telepromptera rijetko uopće stigne pogledati publiku.

Ovisnik o gadgetima

Korištenje blesimetra predsjedniku Obami pomaže da usavrši svoje govore, ali mu prekomjerna upotreba blesimetra odmaže jer ga kritiziraju da nema kontakt s publikom i da ostavlja dojam da čita tuđe tekstove umjesto da drži svoje govore. A Barack Obama postao je poznat kao dobar govornik davno prije nego što je izabran u Bijelu kuću.

Obamini blesimetri nisu samo predmet ismijavanja TV komičara u kasnim noćnim satima i deničarskih blogera na webu. Na taj se račun šalio i potpredsjednik Joe Biden kad je u svibnju vjetar odnio jedan teleprompter s kojega je Biden čitao svoj govor. “Kako ću reći predsjedniku da je jedan njegov teleprompter slomljen? Što će on sada”, šalio se Biden.

Na račun svoje ovisnosti o blesimetrima šalio se i sam Obama na godišnjoj večeri za dopisnike iz Bijele kuće.

“Imao sam spremljen govor, ali sad kad sam ovdje, želim probati nešto drukčije. Večeras, želim vam govoriti iz srca... nenaučeno, iz glave...”, rekao je Obama i točno u tom trenutku iz skrivene kutije na podu počela su se glasno uzdizati dva blesimetra. “Dobra večer. Pauza za smijeh...”, čitao je Obama doslovno, pa i ono što piše u zagradama i što je izazvalo stvaran smijeh u dvorani.

Kao i kod svakog ovisnika o gadgetima, ovisnost ipak nije toliko zabrinjavajuća sve dok se čovjek zna s njom šaliti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:05