ZAPOVJEDNIK QUDSA

BLISKI ISTOK PRED NOVOM DRAMATIČNOM ESKALACIJOM Amerikanci na aerodromu u Bagdadu ubili najmoćnijeg iranskog generala, Teheran: 'Ovo je ratni čin'

 
Qassem Suleimani (u krugu), demolirani ulaz u američku ambasadu u Iraku (glavna fotografija)
 AFP

Tri rakete tipa "kaćuša" pale su na međunarodnu zračnu luku u Bagdadu, objavili su u petak tijekom noći irački sigurnosni dužnosnici, a tamošnja državna televizija izvještava da je među poginulima Qassem Suleimani, vjerojatno najmoćniji iranski general i zapovjednik Qudsa, specijalnih jedinica Iranske revolucionarne garde. Vijest o njegovoj smrti u međuvremenu je potvrdila i sama Iranska revolucionarna garda.

- Nije jasno tko je izveo napad, ali čini se jasnim da će Suleimanijeva smrt drastično povećati napetosti između Sjedinjenih Država i Irana, navodi u prvoj analizi Washington Post.

Nedugo nakon prvih izvješća o Suleimanijevoj smrti i špekulacija o tome tko je izveo napad, Pentagon se oglasio priopćenjem u kojem je potvrdio da su akciju pokrenuli Amerikanci po izravnoj naredbi predsjednika Donalda Trumpa.

- Prema naredbi predsjednika, američka vojska je izvela odlučnu obrambenu akciju ubojstva Qassema Suleimanija, zapovjednika Qudsa Iranske revolucionarne garde, organizacije s američke liste terorističkih grupa, a s ciljem zaštite američkog osoblja u inozemstvu, navodi se u priopćenju Pentagona.

- General Suleimani je aktivno razvijao planove napada na američke diplomate i vojnike u Iraku i cijeloj regiji, dodaje se između ostalog u priopćenju u kojem se Suleimanija prokazuje kao čovjeka koji je osobno odobrio napad na američku ambasadu u Bagdadu prije nekoliko dana.

A handout picture provided by the office of Iran's Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei on October 2, 2019 shows Qasem Soleimani (L), Iran's Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC) Major General and commander of the Quds Force, attending a speech given by the Supreme Leader during a meeting in Tehran. (Photo by - / KHAMENEI.IR / AFP) / === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT
KHAMENEI.IR / AFP
Qasem Soleimani

Rakete su u noći s četvrtka na petak pale blizu teretnog terminala aerodroma u Bagdadu zapalivši dva vozila, ubivši nekoliko i ranivši više ljudi, priopćila je medijska služba. Šijitske Narodne snage za mobilizaciju (PMF) objavile su na Facebooku da je njihov ravnatelj javnih komunikacija također poginuo u napadu koji su nazvali "kukavičkim američkim bombardiranjem".

No, vijest o Suleimanijevoj smrti glavna je tema u čitavoj regiji.

Ratni čin

- Ovo za Iran predstavlja ratni čin i prvi odgovor Teherana bit će napad, izjavio je jedan neimenovani iranski dužnosnik reporterki New York Timesa Farnaz Fassihi, iransko-američkoj novinarki koja dugi niz godina piše o Iranu.

Iranska državna televizija prekinula je redovni program te je počela emitirati molitve uz fotografiju generala Suleimanija. Tamošnji mediji su ga već proglasili 'mučenikom', a vrhovno tijelo zaduženo za nacionalnu sigurnost sazvalo je hitnu sjednicu na kojoj će razmatrati daljnje poteze.

- Ovo je izuzetno opasna i suluda eskalacija, izjavio je iranski šef diplomacije Javad Zarif.

Dopisnica CNN-a iz Bagdada Arwa Damon u svojoj analizi tijekom programa uživo ocijenila je da situacija na Bliskom istoku nakon Suleimanijeve smrti ulazi na dosad nepoznat teren. - Ovo će čitavu regiju pogurati u potencijalni konflikt koji će biti jako teško izbjeći bez puno krvoprolića, izjavila je.

Novinar New Yorkera Dexter Filkins, iskusni ratni reporter, dobitnik Pulitzera i autor opširne Suleimanijeve biografije, kaže da je ubijeni general bio arhitekt kompletne iranske strategije na Bliskom istoku u posljednjih 30 godina.

- Nema važnijeg čovjeka od njega za Teheran. Ovo je ogromna vijest, pitanje je što slijedi. Iranci će sigurno morati uzvratiti. Stvari bi vrlo brzo mogle postati izuzetno opasne, smatra Filskins.

- Čini se da ulazimo u novi rat na Bliskom istoku, smatra vodeći analitičar međunarodnih odnosa Fareed Zakaria.

Američki kongresmen Eliot Engel, predsjednik Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma, rekao je da je taj napad izvršen bez konzultacija s Kongresom, koji o napadu nije bio ni obaviješten, prenosi AFP.

Mitski status

Suleimani je u Iranu stekao gotovo mitski status, a na čitavom Bliskom istoku uživao je veliko poštovanje zbog svoje uloge u ratu s džihadistima Islamske države (ISIS). Kao zapovjednik Qudsa, bio je odgovoran za koordiniranje raznih šijitskih militanata odlučnih da obrane Bagdad nakon što su ISIS-ovci osvojili ključni grad Ramadi, koji je od prijestolnice udaljen tek stotinjak kilometara.

U međuvremenu je prerastao u prvog i glavnog iranskog operativca za Irak, a često ga se spominjalo i kao 'čovjeka broj 2' u samom Iranu, odmah ispod ajatolaha Ali Khameneija, kojemu je kao zapovjednik Qudsa bio i formalno izravno podređen. Čak ga se navodilo kao mogućeg budućeg državnog čelnika.

Prije uloge u iračkom dijelu ratnih borbi s ISIS-om, reorganizirao je gotovo razbijenu vojsku sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, koja je uz svesrdnu rusku pomoć povratila kontrolu nad dobrim dijelom Sirije. Vrlo je značajna bila i njegova uloga u susjednom Libanonu, u kojem je bio ključni čovjek za podršku Hezbollahu, a u čitavoj je regiji bio tijesno povezan s vodstvima raznih paravojnih organizacija šijitskih muslimana. Njegov uspon započeo je tijekom Iransko-iračkog rata 80-ih godina prošlog stoljeća, a na čelo Qudsa došao je 1998. godine.

S obzirom na dugogodišnje neprijateljstvo SAD-a i Irana, Amerikanci Suleimanija u kontekstu njegovih brojnih ratnih uloga smatraju teroristom odgovornim za smrt stotina njihovih vojnika na bliskoistočnim bojišnicama.

Napetost

Borci iračkih paravojnih skupina koje podupire Iran napali su u utorak američko veleposlanstvo u Bagdadu nakon američkih zračnih udara na uporišta milicije Kataiba Hezbollaha (Hezbollahove brigade) u nedjelju, kao odgovor na raketne napade u kojima je prošlog tjedna na sjeveru Iraka poginuo američki privatni kooperant.

Napetost između SAD-a i Irana porasla je na tom području nakon američkih gospodarskih sankcija koje su naštetile iranskom gospodarstvu. Dvije strane su međusobno prebacivale odgovornost za napade na naftna postrojenja, na skladišta oružja paravojnih skupina i na vojne baze u kojima su stacionirane američke snage.

Nešto ranije u četvrtak, američki ministar obrane Mark Esper izjavio je da Sjedinjene Države očekuju u Iraku nove napade paravojnih saveznika Irana koji će zbog "toga vjerojatno žaliti".

"Provokacije traju mjesecima", izjavio je američki ministar obrane novinarima.

"Mislim li da će oni nešto učiniti. Da, i vjerojatno će zažaliti zbog toga", dodao je.

"Spremni smo se braniti i spremni smo spriječiti nova nezdrava ponašanja tih skupina, koje vodi i financira Iran", nastavio je.

Ako Sjedinjene Države imaju saznanja o pripremama novih napada, "poduzet ćemo preventivne mjere radi zaštite američkih snaga i američkih života", zaključio je.

Načelnik glavnog stožera vojske SAD-a general Mark Milley je naglasio da je američko veleposlanstvo u Bagdadu dobro zaštićeno.

Prosvjednici su privukli pozornost no "mi smo potpuno sigurni da je veleposlanstvo sigurno i teško da bi netko u njega mogao upasti", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 20:40