PARALIZIRANA DRŽAVNA UPRAVA

'BLOKADA MOŽE OSLABITI POLOŽAJ SAD-a U SVIJETU' John Kerry zabrinut situacijom

Proračunska kriza u Washingtonu koja od utorka izaziva blokadu saveznih službi ušla je u subotu u peti dan bez rješenja na vidiku
 AFP

Produžena proračunska kriza u Washingtonu mogla bi oslabiti SAD u svijetu, ocijenio je u subotu američki državni tajnik John Kerry, dok savezna kriza ulazi u peti dan.

"Ako se kriza produži ili se ponovi, moglo bi se početi sumnjati u spremnost SAD-a da zadrži pravac kao i u sposobnost da to učini. Ali to nije slučaj i ne vjerujem da će biti", izjavio je Kerry na konferenciji za tisak prije otvaranja summita APEC-a na Baliju u ponedjeljak.

Proračunska kriza u Washingtonu koja od utorka izaziva blokadu saveznih službi ušla je u subotu u peti dan bez rješenja na vidiku.

Kerry je stoga ocijenio "nesmotrenim" ponašanje republikanaca, posebno se osvrnuvši na rezanje nekih troškova nacionalne sigurnosti zbog proračunske krize. "Smatram osobno nesmotrenim riskirati na taj način", izjavio je on.

Republikanci su se, naime, i u petak, četvrti dan paralize američke države, opirali donošenju proračuna, dok je čelnik Predstavničkog doma Kongresa optužio demokratske protivnike da snose odgovornost za blokadu.

"Amerikanci ne žele blokadu svoje savezne države a ni ja. Tražimo jedino da sjednemo, raspravljamo, ponovno otvorimo saveznu državu i uvedemo pravednost za Amerikance u 'Obamacareu'", rekao je predsjednik Predstavničkog doma republikanac John Boehner na konferenciji za tisak koristeći kolokvijalni naziv za zakon o zdravstvenom osiguranju koji je promovirao predsjednik Obama 2010., a kojemu se republikanci protive.

"To je vrlo jednostavno, ali počinje običnom raspravom", naglasio je Boehner.

"Bio bih sretan pregovarati s republikancima i Boehnerom ali ne pod tom prijetnjom", odgovorio je Obama.

Kad su ga novinari pitali o članku u Wall Street Journalu, Obama je odgovorio da "nitko ne dobija bitku kad obitelji ne znaju hoće li plaće biti isplaćene ili ne".

Obama i njegovi demokratski saveznici, većina u Senatu, predložili su formalne pregovore o dugoročnom proračunu ali zahtijevaju kao uvjet da Predstavnički dom kojim dominiraju republikanci izglasa zakon koji bi omogućio retroaktivnu isplatu plaća saveznim državnim službenicinma koji su ostali bez primanja zbog blokade rada državnih institucija.

Zastupnički dom mogao bi taj zakon usvojiti najranije u subotu, što bi zajamčilo isplatu plaća za oko milijun državnih službenika koji nisu primili plaću jer Kongres nije donio proračun.

Senat također mora formalno usvojiti zakon prije nego ga pošalje na potpis predsjedniku Baracku Obami.

Najviše neplaćenih radnika zaposleno je u agenciji za zaštitu okoliša i ministarstvu obrazovanja, a najpogođeniji su stanovnici Washingtona i njegovih predgrađa u saveznim državama Maryland i Virginija gdje živi velik broj saveznih službenika.

Republikanski zahtjev odgode primjene Obamacarea doživljen je kao napad na najvažniju reformu predsjednika Obame još od njegova prvog mandata. Taj zakon je donesen 2010., a jedna faza u njegovoj provedbi nastupila je prošli tjedan, no republikanci ga ne žele financirati.

Zbog Obamacarea republikanci su zaprijetili da će blokirati i donošenje odluke o podizanju granice američkog zaduživanja, o čemu Kongres treba glasovati do 17. listopada, a ako ni to ne izglasa SAD neće biti likvidan od toga datuma, što bi bio presedan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2023 23:30