ODLUKA

BLOOMBERG: EUROPSKA KOMISIJA DALA ZELENO SVJETLO ZA ULAZAK HRVATSKE U SCHENGEN Sada treba uvjeriti i svaku državu članicu da smo spremni

 
Ilustracija
 Ronald Goršić / CROPIX

Šest godina od pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, Europska komisija u utorak je potvrdila spremnost Hrvatske za ulazak u Schengenski prostor i dala zeleno svjetlo za Schengensku zonu ‘bez putovnica’, javlja Bloomberg.

Odluku tek treba javno objaviti, rekao je izvor koji je htio ostati anoniman.

Podsjetimo, Europsko vijeće još uvijek mora odlučiti o toj temi.

- Rad komisije na uspješnoj procjeni svih odobrenja za Schengen privodi se kraju. Hrvatska bi trebala postati punopravni član Schengena kad ispuni sve kriterije - stoji u mailu EK, a u koji Bloomberg ima uvid.

Erjavec u Zagrebu nije htio komentirati je li Hrvatska spremna za šengenski prostor

Slovenski ministar obrane Karl Erjavec, poznat po kritiziranju službenog Zagreba tijekom spora oko granice, u utorak nije htio komentirati je li Hrvatska spremna za ulazak u šengenski prostor.

Erjavec se u Zagrebu sastao s hrvatskim kolegom Damirom Krstičevićem.

"Vaše pitanje nije u nadležnosti ministra obrane", odgovorio je Erjavec na konferenciji za medije na pitanje o spremnosti Hrvatske za ulazak u šengenski prostor, na dan kad Europska komisija usvaja izvješće o hrvatskom ispunjavanju tehničkih uvjeta za članstvo, za koje se očekuje da će biti pozitivno.

Erjavec je bivši slovenski ministar vanjskih poslova u tri mandata i na toj je dužnosti bio i kada je donesena arbitražna odluka o hrvatsko-slovenskoj granici i kada je otkriven skandal s kompromitirajućim razgovorima između slovenskog arbitra i službenice slovenskog ministarstva o procesu arbitraže, zbog čega Hrvatska tu odluku ne priznaje.

Nakon objave arbitražne odluke izjavio je da bi Slovenija odmah trebala provesti crtu sredine u Savudrijskoj vali i onamo poslati policijsku zaštitu.

"Prošlo je dvije godine. Ja sam danas ovdje kao ministar obrane", dodao je Erjavec u utorak.

Krstičević je rekao da je Hrvatska spremna za šengenski prostor, da je ispunila uvjete i očekuje pozitivnu odluku Komisije.

No nakon toga hrvatski ulazak u šengenski prostor moraju prihvatiti sve članice Europske unije, a slovenski državni vrh nedavno je nekoliko puta dao naslutiti da to neće podržati dok Hrvatska ne prihvati arbitražnu odluku.

Erjavec, predsjednik Demokratske stranke slovenskih umirovljenika (DESUS), uoči preuzimanja funkcije ministra obrane prošle godine isticao je da njegovi stavovi po pitanju arbitraže neće utjecati na dobru suradnju s Krstičevićem jer Slovenija i Hrvatska na području obrane imaju "zajedničke izazove".

Hina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:13