FAISAL SHAHZAD

'Bombaša sa Times Squarea uhvatili u posljednjoj sekundi’

 AFP

NEW YORK - Faisal Shahzad (30), američki državljanin pakistanskog podrijetla iz Connecticuta, koji je osumnjičen za pokušaj subotnjeg bombaškog napada na Times Squareu, uhićen je u noći s ponedjeljka na utorak u zračnoj luci John F. Kennedy, malo prije nego što je njegov avion uzletio prema Dubaiju.

Još dva putnika

Tijekom današnjeg dana trebao se pojaviti pred federalnim sudom na Manhattanu gdje je protiv njega trebala biti podignuta optužnica. Američki dužnosnici tvrde da je Shahzad zamalo uspio pobjeći iz države.

- Uhvatili su ga u posljednjoj sekundi - rekao je jedan od izvora te objasnio da se Shahzad ukrcao u avion te da je rampa za ukrcaj već bila maknuta kad je avion pozvan da se vrati do izlaza.

Osim Shahzada, iz aviona su izdvojena još dva putnika, no oni su u međuvremenu pušteni. Dodatnu su kontrolu, prije nego što je avion uzletio sedam sati kasnije, prošli su i preostali putnici i njihova prtljaga.

‘Pratimo tragove’

- Istraga se nastavlja. Trudimo se skupiti sve korisne informacije te i dalje pratimo tragove - rekao je glavni tužitelj Eric Holder nakon što je objavljena vijest o uhićenju te dodao da je “jasan cilj te akcije bio ubiti Amerikance”.

Naime, američke vlasti sumnjaju da je upravo Shahzad vozio terenac Nissan Pathfinder koji je ostavljen u subotu navečer na prepunom Times Squareu. U tom se automobilu nalazila improvizirana bomba sastavljena od petardi, gnojiva, propana i benzina, koja, srećom, ipak nije uspjela eksplodirati. Istražitelji su do Shahzada uspjeli doći preko identifikacijskog broja Nissana. Naime, iako je on uklonjen s nadzorne ploče vozila, istražitelji su broj ipak pronašli na motoru te su preko njega uspjeli locirati registriranog vlasnika automobila. On im je rekao da ga je prije tri tjedna u Brideportu prodao za 1800 dolara osobi hispanskog ili arapskog podrijetla, ali se nije mogao sjetiti njegova imena.

Supruga u Pakistanu

Na kraju je istražiteljima navodno pomogla činjenica da je Shahzad 17. travnja prošle godine dobio američko državljanstvo zbog čega su imali njegovu sliku. Kad su je pokazali bivšem vlasniku automobila, on ga je prepoznao.

Zasad se zna da je Shahzad već i prije putovao u Dubai. Posljednji je put to učinio u lipnju 2009., a nedavno se, u travnju, navodno vratio s pet mjeseci dugog puta u Pakistan gdje mu se nalazi i supruga. Još nije jasno je li imao pomoćnike u napadu koji bi, da je uspio, kako tvrde stručnjaci, izazvao mnogo žrtava.

Shahzad je istražiteljima rekao kako je “radio” sam te da nema nikakve veze s militantnim skupinama u Pakistanu. Policija navodno traga za još dvije osobe, među kojima je i muškarac kojega su nadzorne kamere snimile kako bježi po Broadwayu, a bomba je prenesena u FBI-jev forenzički laboratorij u Quanticu u Virginiji. Pakistanske vlasti su obećale pomoć u istrazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 04:54