PAKETI IZ JEMENA ZA SAD

Bombe skrivene u printerima napravljene su u stilu al-Qa’ide

Američke i jemenske vlasti počele su danas potragu za organizatorima pokušaja novog terorističkog napada na SAD
**EDS NOTE: RECROP OF CAI102** This undated photo released by the Dubai Police via the state Emirates News Agency (WAM) on Saturday, Oct. 30, 2010, claims to show a computer printer and other contents of a package found onboard a cargo plane coming from Yemen, in Dubai, United Arab Emirates. Dubai police say the bomb, discovered in the ink cartridge of a computer printer in a shipment of air cargo from Yemen bound for the United States, contained the powerful explosive PETN and bore the hallmarks of al-Qaida. (AP Photo/Dubai Police via Emirates News Agency) ** EDITORIAL USE ONLY, NO SALES **
 AP

WASHINGTON, LONDON, DUBAI - Dvije pošiljke iz Jemena koje su bile adresirane na sinagoge u američkom gradu Chicagu i koje su vjerojatno poslali teroristi iz al-Qa’ide sadržavale su razoran eksploziv sakriven u tonerima printera, definitivno su danas potvrdile vlasti u Britaniji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima dok je nastavljena potraga za još nekoliko paketa koji sadrže eksplozivne naprave.

Pošiljke iz teretnih aviona pronađene u Londonu i Dubaiju izazvale su u noći s petka na subotu uzbunu s obje strane Atlantika, a američki predsjednik nazvao ih je “ozbiljnom terorističkom prijetnjom”.

Smrtonosna kombinacija

Kako je izvijestila policija u Dubaiju, eksploziv u tamo presretenoj pošiljci pronađen je unutar printera i sadržavao je smrtonosnu kombinaciju PETN-a (Pentaerythritol tetranitratea) i olovnog azida. Eksploziv je bio povezan s elektronskim strujnim krugom koji je bio prikopčan na mobilni telefon koji je, kažu stručnjaci, trebao poslužiti kao detonator. Taj je paket prevozila tvrtka FedEx, dok je onaj pronađen u Londonu prevozila tvrtka UPS.

Stručnjaci: Teroristi se prilagođavaju, njihovo novo oružje su teretni avioni

Panika u SAD-u i Velikoj Britaniji: U tri aviona pronađen sumnjiv teret

“Način na koji je konstruirana eksplozivna naprava nosi jasan potpis al-Qa’ide”, stoji u priopćenju policije UAE-a. PETN je eksploziv koji je korišten u nekoliko napada koje je organizirala al-Qa’ida.

Forenzičari potvrdili

U Velikoj Britaniji ministrica unutarnjih poslova Theresa May izjavila je kako su njihovi forenzičari definitivno utvrdili da je eksplozivna naprava skrivena u toneru printera pronađena u zračnoj luci East Midlands mogla biti iskorištena za napad.

- Pronađeni eksploziv mogao je biti iskorišten kao bomba. Mogao je eksplodirati i tijekom leta zrakoplova - rekla je May, dodajući kako je odlučeno da sav zračni promet iz Jemna prema Britaniji bude obustavljen. “Prema dosadašnjim saznanjima istrage “, rekla je May, “nemamo informaciju da možemo očekivati još jedna napad uskoro”.

Inače, Britanske sigurnosne službe bile su jako kritizirane zbog svoje reakcije, jer u prvoj pretrazi teretnog aviona iz Jemena eksploziv nije pronađen, izvijestio je Telegraph. Tek nakon što je u Dubaiju pronađena prva eksplozivna naprava, naknadna pretraga u Londonu otkrila je drugu.

Zbog toga je britanski premijer David Cameron o prijetnji obaviješten tek u 14 sati u petak, 10 sati nakon otkrivenog eksploziva u Dubaiju i isto toliko vremena nakon što je Obama saznao za prijetnju novoga terorističkog napada.

Američki predsjednik u svojem preksinoćnjem istupu jasno je dao do znanja kako njegov tim smatra da iza eksploziva u pošiljkama stoji sve moćnija al-Qa’ida iz Jemena, a danas su jemenske i američke vlasti već počele potragu za organizatorima napada. U Sani je, tvrdi jedan izvor, danas bilo zaplijenjeno još 26 takvih pošiljki, a na ispitivanju je zadržano nekoliko djelatnika neimenovane zrakoplovne tvrtke i aerodroma u glavnom gradu Jemena.

Židovi uznemireni

Rabin Michael Balinsky, nekadašnji potpredsjednik Rabinskog vijeća Chicaga izjavio je za The New York Times kako su vijesti o tome da su teorristi ciljali sinagoge u njegovom gradu svakako uznemirujuće.

- Ali, židovska zajednica u Chicagu nastavit će svoj svakodnevni život- rekao je rabin Balinsky.

Dojavu o sumnjivim pošiljakama zapadne obavještajne službe dobile su od Saudijske Arabije. Ovaj će osujećeni napad, kažu sigurnosni analitičari, jednom zauvijek promijeniti način na koji se kontrolira sadržaj teretnih zrakoplova, što je bila “slaba točka” sigurnosnih sustava zapadnih država.

Guardian je danas objavio i kako je cijela situacija pokazala razlike između toga kako Britanija i SAD nadziru teretne zrakoplove, pričemu su Amerikanci sustaviji Sav fokus zapadnih sigurnosnih službi sada će biti prebačen na Jemen, arapsku zemlju koja je postala novo uporište al-Qa’ide.

Awlaki sada postaje ‘terorist br. 1’

Anwar al-Awlaki, jedan od “glavnih čelnika i ideologa al-Qa’ide”, kako ga je nedavno opisala britanska obavještajna služba MI6, počinje postajati “neprijatelj br. 1” za zapadne sigurnosne agencije koje se bore protiv terorizma.

Islamski klerik koji je rođen u Americi, gdje je živio dobar dio života, kao i u Britaniji, djeluje iz svojeg skrovišta negdje u pustinjama Jemena, a svoje propovijedi u kojima poziva sve muslimane na džihad izgovara na besprijekornom engleskom jeziku, što ga čini još opasnijim za buđenje islamskog terorizma na zapadu.

Awlaki u svojim propovijedima citira Charlesa Dickensa, a u priopćenju iz ožujka napisao je da “džihad postaje jednako američki kao pita od jabuka i britanski kao popodnevni čaj”.

Awlaki je bio imam džamija u San Diegu, Virginiji i Londonu, gdje je stekao velik broj sljedbenika, a među onima koje je svojim propovijedima regrutirao za terorizam su i teroristi koji su organizirali napade 11. rujna na SAD.

Teroristi u zrakoplovima

- 11. rujna 2001. - Gotovo 3000 ljudi ubijeno je kada je 19 terorista otelo četiri komercijalna zrakoplova i dva zabilo u zgrade WTC-a.

- Prosinac, 2001. - Islamistički fundamentalist Richard Reid ušao je u zrakoplov koji je letio iz Pariza u SAD s eksplozivom skrivenim u cipeli, ali ga nasreću nije uspio aktivirati.

- Kolovoz, 2006. - Britanska policija spriječila je teroristički plan prema kojemu je tekući eksploziv trebao biti unesen i aktiviran u 10 putničkih zrakoplova koji su iz Britanije letjeli u SAD i Kanadu. Taj je osujećeni napad izazvao rigorzniju kontrolu tkućina koje putnici unose u zrakoplove.

- Prosinac, 2009. - Nigerijac Umar Farouk Abdulmutallab, školovan u Jemenu, htio je aktivirati eksploziv na letu iz Amsterdama u Detroit, ali ga nije uspio detonirati. Spomenuti zrakoplov je prevozio 278 putnika i 11 članova posade, a u Detroit je sletio točno na Božić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 23:09