NOVA PRIJETNJA AMERICI

Saudijski student planirao bombom napasti G. W. Busha

Aldawsari je sam sebi poslao e-mail s naslovom ‘Tiraninova kuća’ koji je sadržavao Bushovu adresu u Dallasu
 EPS

WASHINGTON - Dvadesetogodišnji saudijski student uhićen je u srijedu u Teksasu zbog sumnje da je na američkom tlu planirao upotrijebiti oružje za masovno uništenje, a među potencijalnim mu je metama navodno bila i kuća bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha u Dallasu, priopćilo je jučer ministarstvo pravosuđa.

Khalid Ali-M Aldawsari, student na South Plains Collegeu kraj Lubbocka, trebao bi se danas pojaviti na sudu, gdje će mu biti pročitana optužnica, koja uključuje i upotrebu bombe. Bude li osuđen, prijeti mu doživotni zatvor i novčana kazna od četvrt milijuna dolara.

Pomogao istražiteljima

Prema uhidbenom nalogu, Aldawsari je uspio kupiti dio kemikalija potrebnih za izradu bombe, sanjao je o džihadu, te o njemu vodio blog i dnevnik, a planove o mogućim vrstama i metama napada neoprezno je sam sebi slao e-mailom, što je uvelike pomoglo istražiteljima. Pomoglo je i to što ga je prije dva tjedna FBI-ju prijavio prodavač kemikalija od kojeg je Aldawsari pokušao kupiti koncentrirani fenol, otrov koji se može iskoristiti za proizvodnju eksplozivne pikrinske kiseline.

Fenol je pokušao poslati na adresu jedne špedicije kako bi ga tamo mogao pokupiti, no špedicija je također pozvala policiju, a narudžbu vratila prodavaču.

Nakon tih prijava, FBI je počeo Aldawsarija prisluškivati te mu nadgledati elektronsku poštu. Saudijski student je koristio više e-mail adresa, na koje si je slao poruke s uputama za izradu eksploziva, primjerice jedan s receptom za pikrinske kiseline, koja je u e-mailu opisana kao “vojni eksploziv”. Poslao si je i upute kako mobitel iskoristiti kao detonator i kako postaviti bombu na automobil uz pomoću svakodnevnih predmeta.

Tri bivša vojnika

No, Aldawsari si je slao i informacije o različitim lokacijama i metama. Jedan je takav e-mail nosio naslov “Mete”, i sadržavao imena i adrese tri bivša američka vojnika koji su neko vrijeme bili stacionirani u zatvoru Abu Graib u Iraku, ozloglašenog mjesta gdje su američki vojnici mučili iračke zatvorenike.

Drugi je e-mail nosio naslov “Zgodne mete 01”, s imenima 12 brana u Coloradu i Kaliforniji. U još jednoj poruci s naslovom “Zgodne mete” bio je popis nuklearki i brana na akumulacijskim jezerima. E-mail s naslovom “Tiraninova kuća” sadržavao je adresu kuće Georgea W. Busha u Dallasu.

Kada mu je FBI pretražio stan, pronašli su koncentriranu sulfatnu i nitratnu kiselinu, koja se obično miješa s pikrinskom. No, pronašli su i dnevnik iz kojeg se vidjelo da je godinama planirao izvesti teroristički napad u SAD-u, a pisao je čak i da je na studij u Ameriku došao kako bi bio blizu željenih meta.

Džihad sad

“I sada, kada sam svladao engleski, naučio kako napraviti eksplozive i nakon što sam isplanirao kako napasti nevjernike Amerikance, vrijeme je za džihad”, napisao je, uz ostalo, u dnevniku.

Eksperimentirao je kod kuće s raznim eksplozivima

Prema uhidbenom nalogu, Aldawsari je kod kuće radio eksperimente u kojima je iskušavao kako skriti eksploziv u lutke, ali i mogućnost da napadne neki noćni klub eksplozivom sakrivenim u ruksak.

Pisao je i blog, na kojem je objavljivao ekstremističke poruke. U jednom je postu izrazio nezadovoljstvo aktualnim stanjem muslimana te najavio da želi postati mučenik.

“Ti koji si stvorio čovječanstvo... podari mi mučeništvo u Tvoje ime i učini mi džihad lakim, samo Tvojim putem”, napisao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 02:03