PREGOVORI S EU

BORIS JOHNSON 'Pred nama je još puno posla, ali sporazum o Brexitu je moguć'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 13.10.2019. u 18:57

Britain's Prime Minister Boris Johnson participates in an art class during his visit to St Mary's and All Saints Primary School in Beaconsfield, Britain October 11, 2019. Alastair Grant/Pool via REUTERS
Alastair Grant / REUTERS

Boris Johnson

Britanski premijer Boris Johnson u nedjelju je članovima svojega kabineta rekao da je dogovor o Brexitu u zadnji trenutak još uvijek moguć, ali za njegovo postizanje treba obaviti još puno posla, u trenutku kad su intenzivni pregovori s EU-om ušli u najkritičniju fazu.

U iznimno značajnom tjednu u kojemu bi se moglo odlučiti o budućnosti Brexita, kao i o sudbini pete po redu najveće svjetske ekonomije, Johnson s EU-om pokušava postići dogovor o izlasku, kako bi 31. listopada omogućio uredan prekid poslova s najvećim trgovinskim partnerima.

- Premijer je članove kabineta obavijestio o postignutom napretku u pregovorima o Brexitu, istaknuvši da postoji mogućnost postizanja sporazuma, no da je pred svima nama još golema količina posla te da moramo biti spremni na izlazak iz EU-a 31. listopada - izjavila je njegova glasnogovornica.

- Premijer je rekao i da postoji put za napredovanje prema sporazumu koji bi omogućio zaštitu svih naših interesa.

List Sunday Times prenosi da će Johnson do kraja ponedjeljka razgovarati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo