ŠTO SADA?

POSTIGNUT JE DOGOVOR O BREXITU, ALI PRIČI NIJE KRAJ Na Otoku pljušte ljutite reakcije: 'Pa ovo je još gore od onog što je dogovorila Theresa May!'

 
Boris Johnson i Jean-Claude Juncker
 REUTERS

Britanski premijer Boris Johnson u posljednji je čas ishodio sporazum o urednom razlazu s Europskom unijom, ali je nejasno može li u kvalitetu dogovora uvjeriti i britanski parlament, posebice nakon što su sjevernoirski unionisti, čiji su glasovi neophodni za izglasavanje potpore sporazumu, objavili da ga neće podržati.

"Gdje postoji volja, postoji dogovor - imamo ga. To je pošten i uravnotežen sporazum za EU i Ujedinjeno Kraljevstvo i to je dokaz naše odlučnosti da pronađemo rješenja. Preporučujem Europskom vijeću da podrži dogovor", objavio je predsjednik EK na odlasku Jean-Claude Juncker na Twitteru.

Dogovor je postignut nekoliko sati prije početka sastanka na vrhu zemalja članica EU-a.

Premijer Johnson je kazao da su Britanija i EU postigli "sjajan" novi sporazum o brexitu, te je pozvao britanske zastupnike da ga odobre na sjednici parlamenta tijekom vikenda. "Imamo sjajan novi sporazum kojim vraćamo kontrolu", rekao je Johnson.

"Sada bi parlament trebao dovršiti brexit u subotu kako bismo se mogli početi baviti drugim prioritetima poput troškova života, zdravstvenog sustava, nasilnih zločina i zaštite okoliša", dodao je Johnson.

Riječ je o dogovoru na razini pregovarača koji treba dobiti potporu 27 zemalja EU-a, mora biti ratificiran u Europskom parlamentu i, vjerojatno najteže, dobiti prolaz u britanskom parlamentu.

Prema izvorima u britanskoj vladi Johnson namjerava na samitu zatražiti od europskih čelnika da odbiju mogućnost nove odgode brexita kako bi izvršio pritisak na zastupnike u britanskom paralmentu da podrže postignuti dogovor.

Sjevernoirski unionisti (DUP), koji podržavaju Johnsonovu vladu i imaju deset zastupnika, rekli su da ne mogu prihvatiti premijerov novi sporazum jer on nije u interesu te pokrajine.

Vođa oporbe Jeremy Corbyn rekao je da ga laburisti također neće podržati i nazvao ga je "gorim od onoga koji je dogovorila bivša premijerka Theresa May", a taj je triput odbačen u parlamentu.

Laburisti će vjerojatno tražiiti drugi referendum o dogovorenom sporazumu, rekao je izvor u stranci, iako su opcije otvorene sve dok se ne bude točno znalo što će Johnson ponuditi parlamentu na glasovanje.

"S obzirom na ono što znamo, izgleda da je premijer ispregovarao još gori sporazum od onoga koji je dogovorila bivša premijerka Theresa May, koji je velikom većinom odbačen", kazao je Corbyn.

Dodao je da bi taj sporazum mogao ugroziti sigurnost hrane, sniziti standarde u zaštiti okoliša i radnička prava.

"Ovaj izdajnički sporazum neće ujediniti zemlju i treba biti odbačen. Najbolji način da se brexit riješi je dati narodu konačnu odluku na javnom glasovanju."

Čelnica Škotske nacionalne stranke (SNP) Nicola Sturgeon izjavila je da neće glasovati za Johnsonov sporazum u parlamentu jer on predstavlja puno tvrđi izlazak iz EU-a.

"Brexit kakav predlaže Boris Johnson predviđa puno labaviji odnos s EU-om kad je riječ o pitanjima poput standarda za hranu, zaštite okoliša i radničkih prava", kazala je.

"Škotska nije glasovala za brexit ni u kojem obliku, i zastupnici SNP-a neće glasovati za brexit ni u kojem obliku", istaknula je.

Johnsonov sporazum je "posebice destruktivan" za Škotsku i treba ga dati na izglasavanje škotskom narodu, smatra vodeći političar SNP-a Mike Russell.

Britain's opposition Labour Party Leader Jeremy Corbyn talks to the media as he arrives to attend a Pre-council meeting of Party of European Socialists at Albert Hall in Brussels, Belgium October 17, 2019. REUTERS/Piroschka van de Wouw
REUTERS
Jeremy Corbyn

"Ako preživi (britanski parlament) u subotu, demokracija zahtijeva da se iznese (na izglasavanje) škotskom parlamentu i narodu. I parlament i narod vrlo vjerojatno će ga odbaciti", napisao je on na Twitteru.

Nigel Farage, čelnik stranke Brexit, izjavio je da Johnsonov sporazum treba biti odbačen.

"Obvezuje nas na toliko puno drugih važnih pitanja u vanjskoj politici, vojnoj politici - popis dug kao vaša ruka - i iskreno mislim da treba biti odbačen."

"Bih li radije prihvatio novi europski sporazum koji je vrlo loš za nas ili bih radije produljenje i opće izbore? Uvijek bih išao na potonju opciju. Iskreno vjerujem da jasan prekid i sposobnost da budemo konkurentni je apsolutni ključ našeg budućeg ekonomskog uspjeha. To ne možemo s ovim novim sporazumom."

S njima se ne slaže Jacob Rees-Mogg, čelnik Donjeg doma britanskog parlamenta, koji smatra da je Britanija osigurala dobar sporazum s EU-om koji jamči da će cijelo Ujedinjeno kraljevstvo biti u jednoj carinskoj uniji te da bi DUP u tom sporazumu trebao pronaći utjehu.

"To je stvarno dobar i pozitivan sporazum. Njime se uklanja nedemokratski backstop. To je ogroman napredak za cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo. Osigurat će da smo na jednom carinskom teritoriju", rekao je Rees-Mogg u parlamentu.

"Nadam se da će moji prijatelji u DUP-u također zaključiti da mogu naći utjehu i dati potporu onome što taj sporazum predstavlja za cijelo Ujedinjenom Kraljevstvo."

Boris Johnson je uvjeren da njegov novi sporazum može biti ratificiran do 31. listopada, datuma izlaska Britanije iz EU-a, a parlament će o njemu glasovati u subotu, rekla je njegova glasnogovornica.

Ministar u vladi kazao je da ne razmišljaju o porazu u parlamentu.

Johnson nema većinu u parlamentu koji broji 650 zastupnika, a za ratifikaciju sporazuma bit će mu potrebno 320 ruku.

Pregovarači su zadnjih dana mahnito radili na najvećem problemu, kako irsku granicu ostaviti otvorenom. Dogovoreno je da će na Sjevernu Irsku primjenjivati ograničen set europskih pravila, što znači da će se carinska kontrola vršiti na ulazu roba na otok, a ne na granici. Sjeverna Irska će u britanskoj carinskoj zoni, ali i ulazna točka zajedničkog tržišta EU. Četiri godine nakon provedbe sporazuma, izabrani predstavnici Sjeverne Irske moći će odlučiti hoće li takav aranžman ostaviti na snazi.

S europske strane, novi su dogovor dosad pozdravili finski premijer Antti Rinne i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. listopad 2021 04:54