SKANDAL U BRITANIJI

Boris Johnson se ponovno našao usred velike afere: Ovaj put zbog neugodnih WhatsApp poruka

Prešutio je prepisku u kojoj je raspravljao o sredstvima za uređenje svoje rezidencije u zamjenu za podršku izložbi

Boris Johnson

 Jack Hill/AFP

Britanski premijer Boris Johnson optužen je za korupciju nakon što je otkriveno da je tražio sredstva za preuređenje svojeg stana u Downing Streetu 11 od konzervativnog donatora, obećavajući zauzvrat da će razmotriti planove za Veliku izložbu.

Nedavno su objavljene poruke s WhatsAppa koje je premijer razmijenio s torijevcem Davidom Brownlowom. U njima je Johnson zatražio "napojnicu" - izraz koji je pisao u poruci - kako bi njegova dizajnerica interijera Lulu Lytle mogla nastaviti s radovima u studenome 2020. godine. Premijer je potpisao poruku rekavši: "P.S.: Razmišljam o planu za 'Veliku izložbu'. Vratit ćemo se na to". Lord Brownlow je odgovorio:

"Naravno, neka me Lulu nazove i riješit ćemo to što je prije moguće! Hvala što razmišljate o GE2", rekao je misleći na Veliku izložbu. Prva Velika izložba održana je u Hyde Parku 1851. i njezin je cilj, prema ideji tadašnjeg princa Alberta, bio prikazati najnovija tehnološka postignuća iz Britanije i svijeta. Kako prenosi Guardian, službeni zapisi pokazuju da su o planovima za održavanje festivala, "Veliku izložbu 2.0", razgovarali Brownlow i tadašnji ministar kulture Oliver Dowden na sastanku održanom u siječnju prošle godine.

Iskrena isprika

Johnson je u četvrtak bio prisiljen uputiti "skromnu i iskrenu" ispriku zbog tekstova koji nisu dani njegovu neovisnom savjetniku za etiku, lordu Christopheru Geidtu, tijekom početne istrage prošlog proljeća.

Poruke iz WhatsAppa izuzete su iz istrage o luksuznom preuređenju premijerova stana. U pismu objavljenom u petak za premijera, Geidt je rekao da je "očito nezadovoljavajuće" što mu nisu pokazane poruke koje je premijer razmijenio s torijevskim donatorom dok je provodio istragu.

"Da sam bio svjestan nestale razmjene, imao bih dodatna pitanja i skrenuo bih pozornost na to u svom izvješću", napisao je.

Geidt, Johnsonov savjetnik za ministarske interese, pozvan je da istraži preuređenje stana nakon što se pokazalo da ga je u cijelosti financirao Brownlow. Geidt je isprva oslobodio Johnsona od nedjela, rekavši da premijer nije bio svjestan Brownlowove osobne financijske uključenosti u plaćanje radova koje je izvršila luksuzna dizajnerica. Radilo se od 58.000 funti za renoviranje rezidencije koje je Brownlow uplatio. No, nove poruke dokazuju suprotno.

Johnson tvrdi da nije otkrio poruke Geidtu jer je promijenio svoj telefonski broj u travnju nakon što se pokazalo da je broj javno dostupan.

Luksuzna obnova

Prisjetimo se, broj premijerova telefona se krajem travnja 2021. mogao pronaći na internetu. Premijer se ispričao Geidtu jer je "doveden u ovu poziciju", ali je naglasio da su "sigurnosni problemi s kojima se tada suočio značili da nije imao pristup svom prethodnom uređaju te se nije prisjetio razmjene poruka".

Luksuzna obnova premijerova stana, vrijedna 100.000 funti, uzrokuje polemike već mjesecima dok se Britanija bori s gospodarskom krizom i valovima pandemije.

Na premijerov odgovor žestoko su reagirali oporbeni laburisti. Zamjenica čelnika Angela Rayner optužila je premijera za korupciju. "Premijerove patetične isprike nikoga neće prevariti, a ovo je samo posljednja u dugom nizu žalosnih epizoda", rekla je Rayner.

Što se tiče Velike izložbe koja stoji kao ideja među pristašama Brexita, Downing Street 10 zanijekao je da je bilo ičega neugodnog u vezi sa susretom Brownlowa s ministrom kulture te naglasio da je on postupio s integritetom. Premijerov glasnogovornik izjavio je da ideju o izložbi nije odobrila vlada. Dodao je da će se umjesto toga ove godine održati Festival UK - prije poznat kao Festival Brexita - no nije objašnjena razlika između ta dva događaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:23