GODIŠNJI KONGRES KONZERVATIVACA

Boris Johnson žestoko kritizirao plan Therese May za Brexit, a višim članovima stranke iznio je svoj plan za slučaj da postane premijer

 
 REUTERS

Bivši britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson održao je u utorak govor pred članovima Konzervativne stranke na godišnjem kongresu u Birminghamu u kojemu je kritizirao prijedloge premijerke Therese May za Brexit i pozvao konzervativce da se vrate temeljnim vrijednostima.

Dočekan dugim pljeskom i klicanjem, najmoćniji premijerkin kritičar u vladajućoj stranci Johnson je rekao da je njezin tzv. Chequers plan o napuštanju Europske unije "prijevara" i pozvao je stranku da se vrati svojim tradicionalnim vrijednostima niskih poreza, zakona i reda.

Također je pozvao na veće izdvajanje za javno zdravstvo.

Samo šest mjeseci pred izlazak Britanije iz Europske unije, položaj Therese May na čelu stranke dodatno su zatresle kritike na račun njezinih planova kod kuće i u Bruxellesu.

Johnson je upozorio članove stranke da ako se budu držali Chequersa, prijedloga nazvanog po premijerkinoj rezidenciji, da možda potpisuju smrt stranke na izborima. Međutim, brzo je dodao da je će biti uz May, ako ne uz njezin plan, barem zasad.

"Ne vjerujte im kad kažu da nema drugog plana i nema alternative", poručio je je Johnson stotinama konzervativaca.

"Ovo je trenutak da odbacimo Chequers", kazao je. "Ako prevarimo izborno tijelo, a Chequers je prijevara, pojačat ćemo taj osjećaj nepovjerenja", istaknuo je.

Boris Johnson addresses delegates at a Conservative Home fringe meeting on the third day of the Conservative Party Conference in Birmingham, Britain, October 2, 2018. REUTERS/Toby Melville
REUTERS

List Sun tvrdi da je Johnson, koji je napustio svoju poziciju u vladi zbog protivljenja planu May za Brexit, iznio višim članovima Konzervativne stranke svoj program - u slučaju da postane premijer - u kojem govori da bi odgodio Brexit za najmanje šest mjeseci kako bi pregovori krenuli ispočetka.

Johnson je uvjeren, kako piše Sun, da je Britaniji potrebno više vremena da se pripremi za razdruživanje s Europskom unijom.

Kako piše Reuters, čini se da svojim govorom narušio napore koje May ulaže s ciljem predstavljanja ujedinjene fronte kada je riječ o Brexitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 20:45