ODUSTAO OD IZBORA

Bouteflika se ipak neće natjecati za peti mandat predsjednika

 Profimedia, TEMP Sipa Press

Alžirski predsjednik Abdelaziz Bouteflika neće se peti put natjecati za predsjednika, objavio je njegov ured u ponedjeljak nakon tjedana prosvjeda kojima se pozivalo na njegovu ostavku.

Ured je objavio i kako će se odgoditi izbori zakazani za travanj te da će se uskoro preustrojiti vladu.

Deseci tisuća ljudi iz svih društvenih slojeva gotovo svakodnevno prosvjeduju protiv odluke 82-godišnjeg Bouteflike da se kandidira na tim izborima. Prosvjednici traže odlazak političke elite kojom dominiraju veterani rata za neovisnost protiv Francuske, završenom 1962. Bouteflika vlada dulje od 20 godina.

Prvi put je izabran 1999., a nakon desetljeća islamističkih pobuna koje je ugušio rano u svojoj vladavini, Alžirci su tolerirali politički sustav koji je ostavljao malo prostora za otpor, kao cijenu za relativni mir i stabilnost.

No većinski mlada alžirska populacija, od koje je gotovo 70 posto mlađe od 30, sad traži veću zaposlenost, usluge i zaustavljanje raširene korupcije u državi koja je jedna od najvećih afričkih proizvođača nafte.

Bouteflikini protivnici tvrde kako on više nije sposoban voditi državu, kao razloge navodeći njegovo pogoršano zdravlje i izostanak reformi kojima bi se borilo protiv visoke nezaposlenosti.

Od 2013., kad je doživio moždani udar, rijetko se pojavljuje u javnosti. U nedjelju se vratio s liječenja iz Švicarske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:12