NAFTNA MRLJA

BP: Da, mi smo zeznuli, nemamo potrebnu opremu

 AP

Pensacola - U potpunosti je pravedno to što se nas okrivljava za katastrofu. Točno je da nismo imali ‘alate’ koji su bili obavezni u opremi - izjavio je izvršni direktor naftne kompanije BP Tony Hayward za ugledni američki Financial Times. Time je jedan od šefova moćne korporacije napokon priznao da se naftni gigant upustio u vrlo opasan i delikatan posao crpljenja nafte na kilometar i pol morske dubine iako nije imao svu sigurnosnu opremu.

Učinili smo jako malo

- Imajući na umu kolike je proporcije poprimila nesreća, učinili smo jako malo - dodao je Hayward, objašnjavajući najnoviji pokušaj da se zaustavi curenje nafte. No, istaknuo je da su dosad uspješno držali naftu podalje od američke obale.

Državni dužnosnici na Floridi su izvijestili da je tanki površinski sloj nafte uočen na 15 kilometara od bijelih pješčanih plaža grada Pensacole.

"Neizbježno ćemo je vidjeti na plažama", izjavio je za AP Keith Wilkins, zamjenik načelnika lokalnih služba u floridskom okrugu Escambiji. Nafta je inačve već zagadila obale Lousiane, te Alabame i Mississippija.

Čeka se nova bušotina

BP inače, nakon propasti operacije “top kill” upravo pokušava zamijeniti oštećenu cijev i spustiti novi element koji bi usisavao iscurjelu naftu, no već je jasno da je jedini spas nova bušotina koja pak, kako stvari stoje, ne može biti u u funkciji prije kolovoza. Do tada će nafta curiti. (A. H.)

Naftna mrlja ruši popularnost Obami

WASHINGTON - Prema najnovijoj Gallupovoj anketi, upravo je naftna mrlja razlog zbog kojega je podrška američkom predsjedniku Baracku Obami pala na najnižu razinu od izbora: podržava ga samo 46 posto ispitanika. No, veći je problem podatak da je pala i podrška Demokratskoj stranci koja bi vrlo lako mogla na izborima na jesen izgubiti većinu koju ima u Zastupničkom domu Kongresa. Prema Gallupu, republikanci u ovom trenutku imaju potporu 49 posto javnosti, a demokrati samo 43 posto. (M. H.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 18:11