USPON I PAD BRITANSKE NAFTNE KOMPANIJE BP

U utrci za novcem ubili 15 ljudi i otrovali okoliš

Direktor BP-a Tony Hayward najomraženija je osoba u SAD-u kojoj svakodnevno prijete
 AP

ZAGREB - Naftni div BP i jedan od glavnih stupova britanskog gospodarstva, procijenjen na 236 milijardi dolara i sa 100.000 zaposlenih, našao se pred najgorom krizom u turbulentnom stogodišnjem postojanju.

Iranska naftna polja

Direktor BP-a Tony Hayward postao je najomraženija osoba u SAD-u, a njegova obitelj i on svakodnevno primaju brojne prijetnje.

Prema najcrnjim scenarijima, BP unatoč čistoj dobiti od 16 milijardi dolara u 2009. neće imati dovoljno sredstava da pokrije sve nastale štete.

Kompaniju je pod imenom Anglo-Persian oil Company (APOC) 1909. osnovao britanski poduzetnik William Knox D'Arcy koji se ubrzo povezao s budućim premijerom Winstonom Churchillom koji je u to doba bio Prvi lord admiraliteta. Tu počinje i uspon kompanije jer je Churchill promijenio pogon u ratnoj mornarici, odbacio je ugljen i uveo naftu, a glavni nabavljač je postao APOC.

Churchill je 1923. ponovno pomogao APOC-u da se njihova naftna polja u Iranu stave pod državni monopol Velike Britanije.

Nakon Drugog svjetskog rata, iako su se prilike u cijelom svijetu promijenile, APOC posluje s prethodno prokušanom kolonijalnom arogancijom, što se nije svidjelo lokalnim moćnicima. APOC uz pomoć CIA-e ruši premijera Mohammada Mossadegha i s novom vladom potpisuje dogovor o dijeljenju dobiti 50-50 posto, a kasnije su dobili još bolji aranžman s 90 posto dobiti.

Potraga se isplatila

Godine 1954. APOC mijenja ime u British Petroleum i počinje širiti poslove. BP je bila prva kompanija koja je tražila naftu u Sjevernom moru no i tamo otkrili jedno od najvećih nalazišta na svijetu pa im je proizvodnja iz godine u godinu rasla.

Nevolje za BP počele su 1999. kada je otkriveno da je kompanija u more kod Aljaske bacila na tone toksičnog otpada i ostalih kemikalija. Morali su platiti milijunsku odštetu, a sva postrojenja na tlu SAD-a podvrgnuta su rigoroznoj kontroli. Godinu kasnije mijenjaju ime iz British Petroleum u BP. Istrage su utvrdile da su u mnogim postrojenjima kršili sigurnosne propise i ilegalno odbacivali toksični otpad.

Eksplozija u rafineriji

Tijekom brojnih istraga 2005. eksplodirala je rafinerija u Teksasu u kojoj je poginulo 15 radnika i teško ozlijeđeno 180. BP još nije riješio pravni problem s tom eksplozijom, a već je dobio novi i naizgled nerješivi problem u Meksičkom zaljevu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:52