ZVIJEZDE NA SUDU

Kevin Costner prevario Stephena Baldwina u milijunskom poslu u čišćenju naftnih mrlja u Meksičkom zaljevu

Glumac i njegov brat više od 15 godina razvijaju uređaje koji razdvajaju naftu od vode. Tehnologija je prvi put osmišljena tijekom snimanja Costnerova futurističkog filma "Vodeni svijet"
 Arhiva

Kevin Costner i Stephen Baldwin, dvije glumačke zvijezde, na sudu se našle zbog posla oko čišćenja mrlja od nafte. Na suđenju koje je počelo u utorak, bore se za milijune dolara u kompliciranoj priči u koju je uključen i britanski naftni div BP odgovoran za havariju naftne platforme Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu . Suđenje bi trebalo razjasniti je li Costner prevario Baldwina i njegova prijatelja Spyridona C. Contogourisa, poslovnog čovjeka iz New Orleansa.

Posao stoljeća

Baldwin i Contogouris tvrde da je Costner upravo to učinio jer im nije rekao što njegova tvrtka Ocean Therapy Solutions namjerava raditi. Baldwin i njegov prijatelj nisu imali pojma za planove Costnerove tvrtke i prodali su njene dionice istog tjedna kada je Costner sklopio ugovor s British Petroleumom vrijedan 52 milijuna dolara. Costnerova tvrtka, među ostalim, proizvodi uređaje za uklanjanje ulja i čišćenje naftnih mrlja , a koristili su se nakon strašne ekološke nesreće u Meksičkom zaljevu 2010. godine.

Loše ga informirao

Costner tvrdi kako dogovor da će uređaji biti prodani BP-u nije bio čvrst u trenutku kad je Baldwin odlučio prodati svoje dionice.

Baldwin je imao udio od deset posto u kompaniji oskarovca Costnera. Glumac i njegov brat više od 15 godina razvijaju uređaje koji razdvajaju naftu od vode. Tehnologija je prvi put osmišljena tijekom snimanja Costnerova futurističkog filma “Vodeni svijet”.

U početku je suradnja dvojice glumaca bila dobra, vjerovali su u projekt i ulagali novac. Ali, u jednom trenutku Baldwin je posumnjao da od posla neće biti ništa. Nije imao prave informacije i odlučio je prodati svoje dionice za pola milijuna dolara, na što ga je navodno nagovarao i Costner.

Šok je uslijedio kada je Baldwin vidio ugovor s BP-jem koji je naručio uređaje za čišćenje morske vode. Tko je što znao, tko je kome što rekao ili trebao reći presudit će porota. Ono što se sada zna jest to da je Costnerova kompanija na poslu s BP-jem i prodajom 32 uređaja zaradila 52 milijuna dolara, a Baldwin traži 21 milijun!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:51