POSLJEDNJI POKUŠAJ

BP započeo sa zatrpavanjem bušotine blatom i cementom

 AP

WASHINGTON - British Petrol, naftna kompanija odgovorna za ekološku katastrofu u Meksičkom zaljevu, započeo je upumpavanjem velikih količina blata u napuklu bušotinu iz koje nakon nesreće platforme Deepwater Horizon gotovo neprestano istječe sirova nafta. Dužnosnici ističu kako za sada nema problema, no inženjeri do četvrtka poslijepodne neće znati ima li posljednji pokušaj zatvaranja pukotine ikakvog uspjeha.

Proces zatrpavanja bušotine, nazvan 'top kill', vrlo je riskantan. Ukoliko se pukotina uspije zatvoriti, BP će je s velikim količinama cementa dodatno zapečatiti. Problem je u tome što se 'top kill' do sada koristio samo na površinskim bušotinama i ne zna se hoće li funkcionirati na dubini od 1500 metara. U BP-u ističu kako postoji 60-70 posto šanse rezultati budu pozitivni.

- Radimo sve kako bi ovu katastrofu napokon doveli do svršetka. Obavljamo posao zatvaranja koliko je god uspješno moguće - objasnio je BP šef za operacije Doug Suttles.

Riberi, hotelijeri, vlasnici restorana, političari te lokalno stanovništvo područja zagađenog naftom ističu kako im je dosta BP-ovih neuspjeha da zaustave curenje nafte koja sve više onečišćuje močvarne dijelove savezne države Louisiane te ugrožava životinje. Ljutnju usmjeravaju i na američkog predsjednika Baracka Obamu i njegovu administraciju. Ankete pokazuju kako je javnost ogorčena njegovim načinom vođenja sanacije ove katastrofe.

Nekontrolirano istjecanje nafte, koje je do sada u čisto more poslalo oko 26,5 milijuna litara 'crnog zlata', započelo je nakon eksplozije naftne platforme Deepwater Horizon 20. travnja pri čemu je poginulo jedanaest radnika. Brojni svjedoci ističu kako je do nesreće došlo kombinacijom zatajenja opreme te neodgovornosti odgovornih osoba na platformi koje nisu na vrijeme pokrenule sigurnosnu proceduru koja je trebala spriječiti istjecanje nafte.

Iako je 'top kill' posljednja realna šansa da se bušotina zatvori, stručnjaci ističu kako bi on dodatno mogao pogoršati situaciju.

- Ovaj scenarij bi mogao dodatno pogoršati stanje. Ukoliko ga zatvore, a pritisak se ne smanji te se sve opet otvori, novo će zatrpavanje biti teže od sadašnjeg - ističe Anil Kulkarni, profesor mehanike na sveučilištu Penn State.

Međutim, Suttles ističe kako od srijede navečer nisu otkrili nove pukotine.

Ukoliko 'top kill' ne uspije BP ima nekoliko rezervnih planova među kojima i ranije pokušano zatvaranje sigurnosnog ventila s manjom betonskom kupolom. Također, planiraju i 'junk shot' ('hitac smeća'), to jest zatrpavanje sigurnosnog ventila s golf lopticama i smećem ne bi li ga tako začepili.

Trajno rješenje, od kojeg je BP trenutno vrlo daleko, jest bušenje druge rupe koja bi smanjila pritisak na prvoj te okončala nekontrolirano istjecanje nafte. No, za to je potrebno i do nekoliko mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:39