BOLSONARO NEPOKOLEBLJIV

BRAZIL ODBIO 20 MILIJUNA DOLARA POMOĆI ZA GAŠENJE POŽARA OD ČLANICA G7 'Bavite se svojom kućom i kolonijama. Trebat će vam za reforestaciju Europe'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 27.08.2019. u 10:20

A man is seen on a burning tract of the Amazon jungle in Canarana, Mato Grosso state, Brazil August 26, 2019. REUTERS/Lucas Landau TPX IMAGES OF THE DAY
Lucas Landau / REUTERS

Požari u Amazoni

 

Brazil je u ponedjeljak odbacio pomoć koju su ponudile zemlje G7 za borbu protiv požara u Amazoniji, objavio je šef kabineta predsjednika Jaira Bolsonara, koji je savjetovao francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu da se bavi "svojom kućom i svojim kolonijama".

"Zahvaljujemo (G7 na ponuđenoj pomoći), ali njihova sredstva bit će možda važnija za reforestaciju Europe", rekao je Onyx Lorenzoni.

Skupina G7 obećala je u ponedjeljak na summitu u Biarritzu 20 milijuna dolara i hitno slanje protupožarnih zrakoplova za gašenje požara koji bukte u Amazoniji, 'plućima planeta', rekli su francuski predsjednik Emmanuel Macron i čileanski Sebastian Pinera.

Osim zračne flote, G7 je postigao dogovor i o srednjoročnoj pomoći za pošumnjavanje koji će biti finaliziran na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda krajem rujna i koju treba odobriti Brazil, kao i rad s nevladinim organizacijama i lokalnim stanovništvom.

"Inicijativa za Amazoniju" objavljena je drugog i posljednjeg dana summita G7 posvećenog okolišu, kada su čelnici Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velilke Britanije i SAD-a razgovarali o stanju u Amazoniji koje je izazvalo zabrinutost  međunarodne zajednice.

"Macron ne uspijeva izbjeći ni predvidiv požar u crkvi koja predstavlja dio svjetske baštine, a želi nam davati lekcije za našu zemlju", također je rekao Lorenzoni, u aluziji na požar koji je u travnju pogodio Notre Dame.

"Ima on puno posla kod svoje kuće i u francuskim kolonijama", dodao je, naglasivši da je "Brazil slobodna demokratska zemlja i nikad se nije ponašao kolonijalistički ni imperijalistički kao što je to možda cilj Francuza Macrona".

An aerial view shows smoke rising over a deforested plot of the Amazon jungle in Porto Velho, Rondonia State, Brazil, in this August 24, 2019 picture taken with a drone. Picture taken August 24, 2019. REUTERS/Ueslei Marcelino TPX IMAGES OF THE DAY
Ueslei Marcelino / REUTERS

Požar iz zraka

 

Bolsonarov glasnogovornik rekao je da bi on ovaj tjedan mogao posjetiti Amazoniju kako bi provjerio na licu mjesta napore koji se ulažu za zaustavljanje požara.

Brazilski ministar obrane potvrdio je ranije u ponedjeljak da su požari u Amazoniji pod kontrolom, nakon što je raspoređeno više od 2.500 vojnika a najavljena je i kiša u pogođenim regijama.

Opis situacije "malo je pretjeran", rekao je Fernando Azevedo e Silva, koji je novinarima naglasio po izlasku sa sastanka s predsjednikom da je Brazil posljednjih godina imao i "vrhunce požara koji su bili puno teži".

"Stanje nije jednostavno, ali je pod kontrolom", istaknuo je, naglašavajući da je na zapadu Amazonije pomogla i kiša. Još uvijek "pomalo zabrinjavajućim" nazvao je stanje u tri države Brazila, među kojima je i Rondonia, koja graniči s Bolivijom.

Brazil je prihvatio pomoć Izraela koji šalje jedan zrakoplov, a ministar računa i na pomoć Čilea i Ekvadora koji su ponudili pomoć u opremi i ljudstvu.

Po posljednjim podacima, 80.626 požara zabilježeno je ove godine u Brazilu, najviše od 2013.

Kritičari optužuju brazilskog predsjednika Bolsonara da je dao zeleno svjetlo za uništavanje Amazonije jer napada organizacije za zaštitu okoliša i ne čini dovoljno protiv uništavanja šuma.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo