PREDSJEDNIČKI IZBORI

BRAZILCI DOBILI SVOG TRUMPA Jair Bolsonaro izabran za predsjednika

 
Jair Bolsonaro
 REUTERS

Jair Bolsonaro izabran je za predsjednika Brazila s 56 posto glasova, ispred svoga ljevičarskog suparnika Fernanda Haddada koji je osvojio 44 posto, pokazuju rezultati koje je objavilo izborno povjerenstvo nakon 94 posto pregledanih glasačkih listića.

Taj bivši vojni časnik stupit će na dužnost u siječnju, u iznimno polariziranom Brazilu, nakon napete i oštre kampanje.

Bivša predsjednica Kostarike i čelnica Organizacije za promatranje izbora američkih država Laura Chinchilla, izjavila je kako je glasovanje bilo mirno i uredno u cijeloj zemlji.

Bolsonaro (63), bivši zastupnik u kongresu, obećao je borbu protiv kriminala u brazilskim gradovima i ruralnim područjima, te jačanje autonomije policije u borbi s naoružanim kriminalcima. Najavio je i ublažavanje zakona o kontroli oružja kako bi se Brazilci lakše štitili.

Mnogi Brazilci strahuju da bi Bolsonaro, koji pozitivno gleda na brazilsku vojnu diktaturu koja je trajala između 1964. i 1985., kao predsjednik mogao ograničavati ljudska prava, građanske slobode i slobodu govora.

Bolsonarova pobjeda u četvrtoj po veličini svjetskog demokraciji sa 207 milijuna stanovnika posljedica je žestoke recesije i korupcijskih skandala ljevičarske Radničke stranke (PT) koja je vladala Brazilom 13 od posljednjih 15 godina, od rušenja vojne diktature.

Supporters of Jair Bolsonaro, far-right lawmaker and presidential candidate of the Social Liberal Party (PSL), react during a runoff election, in Rio de Janeiro, Brazil October 28, 2018.  REUTERS/Pilar Olivares
REUTERS

Bivši predsjednik Luizo Inacia Lula de Silva i predsjednica Dilma Rousseff su u zatvoru, s optužbama za mito koje se penju do dvije milijarde dolara. Radnička stranka kandidirala je Fernanda Haddada, bivšeg gradonačelnika Sao Paola. Haddad je dobio podršku niza javnih ličnosti kao i dužnosnika zaduženih za borbu protiv korupcije. Uspio je smanjiti razmak u odnosu na Bolsonara sa 12 na 8 posto posljednjih dana: posljednje ankete uoči izbora Haddadu su davale 45 ili 46 posto, a Bolsonaru 54 ili 55 posto.

Nakon vojne diktature koja je vladala zemljom od 1964. do 1985., Bolsonaro je postao prvi desničar na vlasti. Prije nego što se odlučio kandidirati, Bolsonaro je bio najpoznatiji po tome što je hvalio vojne diktature poput Pinochetove u Čileu i mučenje.

Optužili su ga za poticanje na mizoginiju, homofobiju i rasizam, poznat je po huškačkim izjavama protiv crnaca, Indiosa, homoseksualaca i žena. Za jednu kolegicu je rekao da nije dovoljno lijepa da bi je silovali. Kad su ga tužili, požalio se da je politički progonjen.

Sebe vidi kao tropskog Trumpa i obećava da će od Brazila ponovo napraviti veliku naciju. “Kapetan Bolsonaro je brazilski domoljub, veliki vođa u ovom povijesnom trenutku”, pohvalio ga je bivši Trumpov savjetnik Steve Bannon. U najgorem slučaju Brazilu slijedi scenarij sličan Turskoj, Nikaragvi i Venezueli, predviđa britanski Guardian.

Supporters of Jair Bolsonaro, far-right lawmaker and presidential candidate of the Social Liberal Party (PSL), react during a runoff election, in Rio de Janeiro, Brazil October 28, 2018. The sign reads:
REUTERS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:34