IZLAZAK VELIKE BRITANIJE

BREXIT GLAVNA TEMA UOČI SUMMITA ČELNIKA EUROPSKE UNIJE Merkel: 'Bilo je značajnih pomaka ovih dana, ali nismo još postigli sporazum'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 17.10.2019. u 11:07

German Chancellor Angela Merkel speaks during a joint news conference with French President Emmanuel Macron as they meet for their dinner to discuss European matters ahead of next week's crucial EU Summit, at the Elysee Palace in Paris, France October 13, 2019. Ludovic Marin/Pool via REUTERS
Ludovic Marin / REUTERS

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u četvrtak da je sporazum o Brexitu još uvijek moguć uoči početka dvodnevnog summita čelnika EU-a.

Boris Johnson će kao britanski premijer prvi i posljednji put sudjelovati na summitu EU-a ako uspije postići sporazum s preostalih 27 članica bloka o izlasku Velike Britanije iz EU-a 31. listopada i dobiti podršku parlamenta na izvanrednoj sjednici u subotu.

"Bilo je pomaka posljednjih dana, značajnih pomaka. Na boljem smo putu nego što smo bili ranije, ali, moram to reći vrlo jasno, nismo još postigli sporazum", rekla je Merkel u njemačkom Bundestagu.

Istovremeno se Johnson bori osigurati podršku zastupnika u parlamentu koji su zaprepašteni ustupcima koje je učinio po pitanju granice između Irske i Sjeverne Irske.

Demokratska unionistička stranka Sjeverne Irske rekla je u četvrtak da neće podržati prijedloge nakon čega je pala britanska funta.

Johnson je obećao izvesti Britaniju iz EU-a 31. listopada iako prema zakonu treba tražiti odgodu brexita ako se sporazum ne postigne, a parlament ga u subotu ne potvrdi.

Pitanje PDV-a je još uvijek sporno, otkrio je izvor iz britanske vlade.

Belgijski premijer Charles Michel i budući predsjednik Europskog vijeća je optimističan, ali oprezan.

"Zbog najnovijih informacija koje imam, mislim da će se sutra postići sporazum. Znamo da su posljednji centimetri i milimetri uvijek najteži", rekao je Michel za belgijski kanal LN24.

Čelnici EU-a na summitu će još raspravljati o krizi u Siriji izazvanoj turskom ofenzivom na kurdske snage koje podupire SAD, europskoj integraciji, novom višegodišnjem financijskom okviru i klimatskim ciljevima.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo