BREXIT

PLENKOVIĆ O NOVOM DOGOVORU IZMEĐU EUROPSKE UNIJE I VELIKE BRITANIJE 'Ako je Irska zadovoljna, dojma sam da će ga prihvatiti većina država članica'

Andrej Plenković
 Bruno Konjević / CROPIX

Ako je irska vlada zadovoljna s novim dogovorom postignutim između pregovorača EU i Velike Britanije, onda bi ostali čelnici zemalja članica trebali to podržati, izjavio je u četvrtak hrvatski premijer Andrej Plenković prije početka sastanka na vrhu EU.

"Ukoliko je irska vlada zadovoljna ovim dogovorom, moj je dojam da će većina država članica prihvatiti taj sporazum", rekao je Plenković ne isključujući mogućnost da se dogovor ratificira do 31. listopada kada je predviđen izlazak Velike Britanije, "iako je sve malo na knap".

"Tehnički gledano, ako zastupnički dom u Londonu potvrdi ovaj sporazum, tehnički se sve može izvesti u narednih nekoliko dana", dodao je.

Plenković je rekao da je na sastanku Europske pučke stranke, koji je prethodio samitu EU, razgovorao s irskim premijerom Leom Varadkarom.

"Čini mi se da je ovo razuman dogovor jer sam o tome razgovorao s Varadkarom, da taj dogovor neće stvarati poteškoće u svakodnevnom životu na irskom otoku, a da će se stvari koje budu otvorene rješavati u hodu, što je također dobro", rekao je Plenković.

Ponovio je stajalište Hrvatske da je izlazak Velike Britanije loš.

"To nije samo politički loše, to je povijesni poraz koji će sigurno imati posljedice na dugoročno funkcioniranje EU", rekao je Plenković dodajući da se ne radi o tome da izlazi bilo koja zemlja, nego država koja je stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, nuklearna sila, prvak slobodne trgovine.

"Iako nije uvijek bila konstruktivna, njezino članstvo sigurno nije oslabilo Uniju nego ju je jačalo. Odlazak Velike Britanije nije nešto što će se tek tako pozdraviti, kao: dovršili smo konačnu tu sagu i idemo dalje. Postoje dublje posljedice", rekao je.

Pregovarači EU i Velike Britanije postigli su u četvrtak, nekoliko sati prije početka samita EU, novi dogovor kojim je nasporniji dio za London, "backstop" zamijenjen novim pristupom.

Novim dogovorom promijenjen je "najbolji i jedini mogući sporazum", kako su europski dužnosnici nazivali sporazum o razvodu postignut u studenome prošle godine s tadašnjom premijerkom Theresom May. U odnosu na taj sporazum promijenjen je protokol koji se odnosi na Sjevernu Irsku, a sve druge odredbe su ostale iste.

Za Veliku Britaniju nasporniji element, zaštitni mehanizam za izbjegavanje tvrde granice na irskom otoku, sada je zamijenjen novim pristupom.

Revidirani protokol o Sjevernoj Irskoj štiti "sveotočnu ekonomiju" na irskom otoku, mirovni sporazum na Veliki petak u svim njegovim dimenzijama i čuva integritet jedinstvenog tržišta, rekao je glavni europski pregovarač Michel Barnier.

Po novom dogovoru, Sjeverna Irska ostat će usklađena s ograničenim setom pravila EU kako bi se izbjegla tvrda granica na otoku: primjenjivat će se europski zakoni o robama, sanitarna pravila i veterinarske kontrole, pravila o poljoprivrednim proizvodima, porezu na dodanu vrijednost i trošarine za rebe, pravila o državnim potporama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2022 14:04