VEĆ OD SLJEDEĆEG TJEDNA

BRITANCI KREĆU U MASOVNO KUĆNO TESTIRANJE STANOVNIŠTVA NA COVID-19 Testove će im slati preko Amazona, rezultate će doznati za 15-ak minuta!

 AFP

Britanci bi se uskoro mogli sami testirati na Covid-19 od kuće i test bi im već za 15 minuta mogao reći jesu li pozitivni na virus.

Profesorica Sharon Peacock rekla je za Guardian kako bi masovna testiranja u Velikoj Britaniji mogla biti moguća već od sljedećeg tjedna. Tisuće 15-minutnih testova na koronavirus dostavljat će se putem Amazona osobama koje su u samoizolaciji i imaju simptome koronavirusa, a testovi će biti dostupni i za kupnju. Dodala je da su testovi kupljeni u jugoistočnoj Aziji te da ih naručuju i druge europske zemlje.

Britanski ministar zdravlja Matt Hancock jučer je izjavio da je vlada kupila 3,5 milijuna testova na antitijela za koronavirus. Međutim, nije nagovijestio da će testovi tako brzo postati dostupni javnosti.

Peacock, koja je ujedno i direktorica nacionalne službe za infekciju Državne agencije za javno zdravstvo Engleske, izjavila je pak da će testovi biti testirani ovaj tjedan i ako se pokažu učinkovitim, sljedeći će se tjedan distribuirati u javnost.

Objasnila je da test izgledom podsjeća na test za trudnoću, a uključuje kap krvi iz prsta koju uređaj analizira i u roku 10 do 15 minuta prikazuje rezultat. Dijagnoza infekcije se postavlja pretragom antitijela IgM i IgG.

Testovi će biti primarno biti namijenjeni zdravstvenim radnicima koji će moći provjeriti jesu li pozitivni na virus te jesu li imali virus i stoga postali imuni, što će im omogućiti da se vrate na posao. Ministar zdravstva rekao je kako se za sada vjeruje da su oni koji su preboljeli virus, sada imuni i ne mogu ga prenijeti na druge.

Testovi će se moći kupiti u ljekarnama. Cijena za sada nije poznata, ali Peacock uvjerava da će biti "minimalna".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:44