NOVČANE BRIGE

Britanija i Nizozemska blokirale su donošenje proračuna Unije za 2011.

British Prime Minister David Cameron, left, speaks with new Dutch Prime Minister Mark Rutte during a round table meeting at an EU summit in Brussels on Thursday, Oct. 28, 2010. European Union leaders, opening a two-day summit Thursday, are at pains to inject more financial discipline into eurozone nations to prevent another debt crisis from gutting confidence in Europe's single currency. (AP Photo/Yves Logghe)
 Yves Logghe

BRUXELLES - Propao je i zadnji pokušaj “pomirenja” članica EU i Europskog parlamenta oko proračuna za sljedeću godinu koji je trebao biti preko 126 milijardi eura.

Čak 6 posto veći

Zbog tvrdog stava “manjeg broja država” EU će gotovo sigurno u sljedeću godinu ući bez proračuna. EK i Parlament su htjeli da proračun za 2011. bude 6 posto veći od ovogodišnjeg. Članice, neke suočene s proračunskim rezovima kod kuće, bile su spremne prihvatiti povećanje od 2,9 posto. I kada se činilo da je “pomirenje” blizu, pregovori su propali. Europski parlament, koji je Lisabonskim ugovorom dobio veće ovlasti u procesu suodlučivanja, tražio je da ima veću ulogu u sastavljanju nove proračunske perspektive za razdoblje od 2014. do 2020. godine, što neke članice nisu htjele. “Onima koji misle da su pobijedili Bruxelles, moramo reći da su pucali sebi u noge”, kazao je predsjednik EK Jose Barroso, dodajući da “neke države nisu bile spremne pregovarati u europskom duhu”.

Privremenih 12

Iako ih Barroso nije imenovao, saznaje se da su glavne prepreke bile Velika Britanija i Nizozemska koje su, ako se računa po glavi stanovnika, među najvećim neto kontributorima u proračun.

Ako se proračun ne usvoji, EU će djelovati mehanizmom “privremenih 12”: svaki mjesec, za svako područje će se moći trošiti najviše na razini proračuna 2010. za isti mjesec. Inače, tako se nešto posljednji put dogodilo 1988.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 10:36