NOVI RAT ZA FALKLANDE

Britanija počela bušiti, a ljutita Argentina traži podršku susjeda

Razmirice oko otoka, u čijem se podmorju nalaze zalihe energenata vrijedne oko 35 milijardi dolara, dovele su do rata između dviju zemalja 1982. Chavez je izjavio kako u slučaju rata Argentina neće biti sama
 AP

BUENOS AIRES - Britanska naftna platforma Čuvar oceana izazvala je novo usijanje u britansko-argentinskim odnosima kad je danas oko 14 sati po britanskom vremenu počela s bušenjem u podmorju Falklandskih otoka.

Razmirice oko otoka, u čijem se podmorju, prema, doduše, nepotvrđenim procjenama, nalaze zalihe energenata vrijedne oko 35 milijardi dolara, dovele su do rata između dviju zemalja 1982., kad su u tri tjedna izginule stotine ljudi. Otoci poznati još i pod španjolskim imenom Malvinas imaju samoupravu i trenutno su pod suverenitetom britanske krune.

No, Argentina se nikad nije pomirila s gubitkom otoka, a, iako bez javne pompe, pitanje se zadnji put potegnulo u siječnju. London je tada ponovo odbio zahtjev za prepuštanjem otoka koji pod svojom vlašću ima još od 1833. godine.

No, nakon što je britanska kompanija jučer počela tragati za naftom, argentinska je predsjednica Cristina Fernandez de Kirchner na summitu latinoameričkih zemalja u Meksiku zatražila potporu susjednih zemalja u svojem sporu s Britanijom. Predsjednici C. F. Kirchener najglasniju je potporu dao, za busanje u prsa uvijek spreman, predsjednik Venezuele Hugo Chavez koji je izjavio kako u slučaju rata Argentina neće biti sama kao što je to bio slučaj prije trideset godina.

I predsjednik Meksika Felipe Calderon izjavio je kako je “odobrena deklaracija u kojoj će vođe latinoameričkih nacija na summitu iskazati podršku pravu Argentine u sukobu s Velikom Britanijom”. Argentina, navode pomalo pristrani britanski analitičari, neće lako pustiti lukrativna crna polja, pogotovo s obzirom na to da je državna kasa prazna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 17:39