PRIJEDLOG OBUSTAVE

Britanija za prekid sudskih progona iz razdoblja "Nevolja" u Sjevernoj Irskoj

Optužbe oko neriješenih kaznenih djela iz razdoblja "Nevolja" u Sjevernoj Irskoj i dalje su kamen spoticanja
Simon Coveney
 John Thys/AFP

Britanska vlada je predložila obustavu sudskog progona protiv britanskih vojnika i militanata koji su bili uključeni u 30-godišnji sukob u Sjevernoj Irskoj, izazvavši bijes obitelji žrtava i političara u Belfastu i Dublinu.

London tvrdi da je mala vjerojatnost da sudski progoni završe osuđujućim presudama, no optužbe oko neriješenih kaznenih djela iz razdoblja "Nevolja" u Sjevernoj Irskoj i dalje su kamen spoticanja između dviju strana, 23 godine nakon potpisivanja mirovnog sporazuma na Veliki petak.

U 30-godišnjem sukobu između katoličkih republikanaca i protestantskih unionista poginulo je preko 3500 ljudi, uz više od 50.000 ranjenih.

Irski premijer Micheál Martin tvrdi da opća amnestija za ljude optužene za ubojstva i druga kaznena djela nije pravi put naprijed "iz mnogo, mnogo razloga".

Irska vlada traži od Londona da ne ide u tom smjeru, a ministar vanjskih poslova Simon Coveney je kazao da ti prijedlozi nisu konačni te da dvije vlade žele oko toga zajedno postići dogovor.

No, britanski ministar za Sjevernu Irsku je obećao da će na jesen predložiti taj zakon koji se poziva na načelo zastare, ali da će također predložiti uspostavu novog neovisnog tijela koje bi obiteljima žrtava trebalo pomoći u otkrivanju istine.

U sukobu u kojem su se uglavnom katolički nacionalisti borili za ujedinjenu Irsku protiv pretežno protestantskih unionista koji su željeli da Sjeverna Irska ostane dio Ujedinjenog Kraljevstva izgubljeno je nekih 3.600 života.

Sjevernoirske glavne političke stranke i mnoge skupine u kojima su okupljene žrtve protive se takvom potezu. Lider Demokratske unionističke stranke Jeffrey Donaldson kazao je da je to "totalno neprihvatljivo" i da će to odbiti svi u Sjevernoj Irskoj.

Tri sudska procesa bivšim vojnicima propala su posljednjih tjedana zahvaljujući tome što su dokazi koji su prikupljeni prije nekoliko desetljeća proglašeni neprihvatljivima. To uključuje u ubojstva 13 nenaoružanih katoličkih prosvjednika na tzv. "Krvavu nedjelju".

Jedna skupina koja predstavlja žrtve kazala je da je prijedlog "perverzija pravosudnog sustava". "Kažemo obiteljima da smrt njihovih najdražih nije važna. Neke obitelji nisu doživjele proces koji su trebale i to je jednostavno pogrešno", kazala je Sandra Peake, izvršna direktorica Traumatskog centra WAVE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:59