UZBUNA NA OTOKU

Britanija zbog prijetnje iz Rusije uvodi koncept ‘građanske vojske‘, evo o čemu je riječ

Rat koji je u tijeku između Ukrajine i Rusije potaknuo je razmatranje stvaranja drugog vala snaga

Britanski vojnici (arhiva)

 Aswphoto/Alamy/Alamy/Profimedia

Britanska vojska trenutačno raspravlja o tome kako uspostaviti snage do pola milijuna ljudi, koje bi uključivale i civile, za obranu Ujedinjene Kraljevine u slučaju rata širokih razmjera, posebice sa zemljama poput Rusije, prenosi Sunday Times.

General Sir Patrick Sanders, načelnik Glavnog stožera, naglasio je potrebu obučavanja i opremanja civila za formiranje nove "građanske vojske" u slučaju sukoba.

image

Britanski premijer Rishi Sunak s pripadnicima britanskih oružanih snaga u Londonu u lipnju 2023.

Rory Arnold/Avalon/Profimedia/Rory Arnold/avalon/profimedia

U sljedeće tri godine cilj je imati veću vojsku koja će se sastojati od 120.000 pripadnika, uključujući regularne vojnike, pričuvu i "stratešku rezervu" bivšeg vojnog osoblja koje bi se moglo pozvati u hitnim slučajevima. Sanders je naglasio da to samo po sebi ne bi bilo dovoljno za pobjedu u ratu, nego je takva vojska potrebna da javnost bude na "ratnoj nozi kada je to potrebno".

Rat koji je u tijeku između Ukrajine i Rusije potaknuo je razmatranje stvaranja drugog vala snaga koje bi se mogle angažirati ako se redovna vojska suoči s porazom na bojnom polju. Između ostalog, razmatra se obuka ukrajinskih civila na tlu Ujedinjene Kraljevine kao "probna misija" za pripremu građanske vojske u britanskim snagama.

image

Patrick Sanders 2018. godine.

Martin Bureau/Afp

"Trebamo vojsku dizajniranu da se brzo širi kako bismo omogućili prvi ešalon, osigurali resurse za drugi ešalon te obučili i opremili građansku vojsku", rekao je Sanders govoreći na Međunarodnoj konferenciji o oklopnim vozilima u Twickenhamu u Londonu.

Iako postoji neizvjesnost oko potrebne veličine vojnih snaga, ministar oružanih snaga James Heappey spomenuo je kombinirane snage od 500.000 vojnika i civila kao primjer. Istražuje se mogućnost angažmana bivšeg vojnog osoblja.

Nikakva konkretna politika trenutno ne opisuje kako bi Ujedinjena Kraljevina mobilizirala snage dovoljno velike da se suprotstave Rusiji, a nema ni planova za novačenje, nego se oslanja na dobrovoljce.

Ujedinjena Kraljevina nema obvezni vojni rok, a Ministarstvo obrane potvrdilo je da ga nema namjeru vratiti, nego se osloniti na ‘‘dobrovoljne snage‘‘. To je potvrdio i premijer Rishi Sunak nakon istupa vojnih dužnosnika koji su poručili da Britanija treba pristupiti pripremama za mogući vojni sukob s Rusijom.

Britanski generali slijedili su time primjer drugih vojnih i političkih dužnosnika koji su upozorili svoje države da je opasnost realna i da treba razmišljati o poboljšanju vojnih kapaciteta i pripremi građana za teška vremena.

Međutim, očito je da broj pripadnika dobrovoljnih snaga opada. Nedavni članak The Timesa otkrio je predviđanja da bi snage mogle pasti ispod 70.000 pripadnika u roku od dvije godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:19