BROD DUHOVA

Brod iz Sjeverne Koreje s osam tijela u raspadajućem stanju nasukao se na japansku obalu

Na slici: Brod iz Sjeverne Koreje koji se nasukao 27. studenog 2017.
 REUTERS

Osam tijela u raspadajućem stanju pronađena su na 'brodu duhova' iz, pretpostavlja se, Sjeverne Koreje, koji se nasukao na obalu u središnjem Japanu, piše Independent.

Osam muškaraca na sebi su imali bedž s likom Kim il-Sunga, osnivača Sjeverne Koreje, i Kim Jong-ila, pokojnog vođe te države. Nošenje bedževa s likovima vođa obavezno je u Sjevernoj Koreji i dio je njegovanja kulta ličnosti.

Uz tijela, pronađene su i kutije cigareta sa sjevernokorejskim tekstom.

Olupinu 16 metara dugog broda pronašla je prošlog tjedna japanska obalna straža u Kanazawi, u prefekturi Ishikawa.

Jedno je tijelo pronađeno petnaestak metara dalje od broda, dok je ostalih sedam tijela bilo u malim kabinama unutar samog plovila. Obdukcijom je utvrđeno da su muškarci stari između 30 i 50 godina i da su umrli prošlog rujna.

Ovo nije ni izbliza prvi put da se brod iz Sjeverne Koreje nasukao na japanskoj obali. 2016. godine nasukalo se 66 brodova, a 2017. rekordna 104 broda, a jedan od njih snimljen je krajem studenoga prošle godine i vidi se na fotografiji uz ovaj članak.

Nestašica hrane prisiljava ribare iz Sjeverne Koreje da se otisnu u dublje i opasnije vode u potrazi za ulovom gdje ih nerijetko zadesi kobna nesreća. Pretpostavlja se da se o tome radilo i u ovom posljednjem slučaju nasukavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:35