‘RUSI BI MOGLI DOBITI‘

Bruxelles i NATO u sumanutom okršaju: ‘Pa što Unija radi? Potkopavaju Kijev bolje od Putina!‘

Ako Bruxelles bude vodio nabavu, proizvođači van EU neće u njoj moći sudjelovati i više će se računa voditi o politici, a manje o strategiji

Vladimir Putin

 Ilya Pitalev/Sputnik/Profimedia/Ilya Pitalev/sputnik/profimedia

Moglo bi biti da će potezi uskogrudnih briselskih birokrata bolje potkopati potporu koju Zapad daje Ukrajini od bilo kojeg paklenog plana ruskog predsjednika Vladimira Putina, piše The Telegraph.

U trenutku kad se Ukrajina suočava s najvećom opasnosti od početka ruske invazije, Europska bi unija jedinstvo Zapada mogla narušiti tako što drugima neće dati blizu svoje centralizirane nabave oružja.

Budući da Ukrajini za sada nije dao ništa, Bruxelles želi povećati svoju ulogu u koaliciji saveznika Kijeva, a to želi napraviti nauštrb jedine međunarodne institucije koja je pomogla Ukrajincima - Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Kada su se prošlog tjedna sastali u Bruxellesu, britanski ministar obrane Ben Wallace upravo je na to upozorio svoje kolege iz NATO zemalja. Wallace je rekao da tvrtke za proizvodnju oružja iz zemalja članica EU ne bi smjele uživati povoljniju poziciju od drugih. Britanski je ministar kolege podsjetio da su Ujedinjeno Kraljevstvo i Norveška još uvijek europske zemlje prvog reda koje igraju ključnu ulogu u lancima opskrbe u obrambenoj industriji.

Wallaceovo upozorenje došlo je u ključnom trenutku. Britanski premijer Rishi Sunak prošlog je vikenda na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu lidere NATO zemalja upozorio da se pomoć koja se šalje Kijevu mora udvostručiti. Moguće je i da je dugoočekivana ruska proljetna ofenziva već krenula. Budući da rat u Ukrajini ulazi u novu fazu, The Telegraph piše da sada nije vrijeme da briselski birokrati poremete funkcioniranje NATO-a.

Europski bi plan uključivao velike pozajmice koje bi davala Europska središnja banka (ECB). Uključeni se nadaju da će one potaknuti proizvođače oružja da povećaju proizvodnju i popune skladišta iz kojih se oružje šalje Ukrajini. S obzirom na tu potencijalnu dobit, protekcionistički nastrojene zemlje poput Francuske, Italije i Španjolske traže ustanovljivanje programa nabave oružja koji će pogodovati njihovim tvrtkama. Kao što je tijekom pandemije koronavirus centralizirao nabavu cjepiva, Bruxelles sada želi centralizirati nabavu oružja.

Wallace je upravo zato odlučio javno istupiti i uputiti kritiku na račun Bruxellesa. Ako bi se nabava centralizirala i financirala novcem ECB-a, NATO bi pretrpio i političku i vojnu štetu, Britanci i drugi neeuropski proizvođači oružja ne bi mogli sudjelovati u nabavi i više bi se računa vodilo o politici, a manje o strateškim potrebama.

Britanci se boje da bi takva nabava narušila napore NATO-a da standardizira svoju opremu. Bilo kakva racionalizacija nabave trebala bi se temeljiti na kvaliteti proizvoda, a ne njihovom podrijetlu. Strahuje se i da Bruxelles rat u Ukrajini želi iskoristiti kako bi ojačao, a ne poboljšati NATO-ove vojne sposobnosti i Ukrajinu spasiti od nadolazećeg ruskog napada. The Telegraph navodi da su čelnici Unije iz pandemije naučili krivu lekciju - onu da su njezine institucije bolje od onih u nacionalnim državama te da ih trebaju zamijeniti. The Telegraph smatra da stoji upravo suprotno. Prema njemu, britanski program cijepljenja protiv bio je bolji od briselskog, a Ukrajina se na početku sama obranila od Rusa dok je "postnacionalna" Unija samo gestikulirala s "aut-linije".

NATO je to međunarodno udruženje nacija koje je pomoglo Ukrajini, a ne EU. Ako bi EU preuzeo glavnu ulogu u nabavi oružja, The Telegraph piše da bi vrlo lako moglo doći do odgode dostave tenkova, artiljerije, zrakoplova, projektila, municije i druge vojne opreme.

The Telegraph navodi da je Wallace bio u pravu kada je prije godinu dana rekao da će Putin napasti Ukrajini, a da su EU lideri bili u krivu. S obzirom na to, The Telegraph smatra da bi Unija nabavu trebala prepustiti NATO-u. U suprotnom, Rusija bi mogla pobijediti u ratu u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:27