'OTVOREN IM JE PROSTOR'

'BUDITE OPREZNI, PRIPREMA SE 'SPEKTAKULARAN' NAPAD NA JEDAN GRAD NA ZAPADU' Kurdski general pred TV kamerama uputio jezivu poruku

 
 FADEL SENNA / AFP / Profimedia

Kurdski general Mazloum Kobane, zapovjednik Sirijskih demokratskih snaga, rekao je su da turska agresija na sjeveru Sirije i nevoljkost Zapada da strance u redovima tzv. Islamske države (IS) vrate u njihove domovine stvorili idealne uvjete za revitalizaciju te terorističke skupine, piše Daily Mail.

Kobane je također rekao da bi "spektakularan" teroristički napad u nekom gradu na Zapadu mogao biti "iza ugla". "To je jedna od očekivanih stvari koje bi se mogle dogoditi u budućnosti", dodao je.

Kurdske snage koje diljem zemlje u zatvorima drže pet tisuća "iznimno opasnih" džihadista tvrde da ne mogu te militante držati na oku na adekvatan način. "Promjena odnosa snaga u Siriji znači da je budućnost nesigurna", rekao je Kobane.

Kurdski general, koji je svojevremeno održavao telefonske sastanke s predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Donaldom Trumpom i europskim liderima, tvrdi da bi puštanje zatočenih džihadista imalo dalekosežne posljedice, i to ne samo u Siriji i Iraku.

Kobane je rekao da je turska operacija uklanjanja Kurda sa sjevera Sirije IS-ovim militantima dala "nadu" i "otvorila prostor" za djelovanje.

"Mislim da ima puno ljudi koji to ne znaju, međutim to je istina. Turska je agresija otvorila prostor i IS-ovim borcima dala nadu", rekao je general za Sky News.

Kobane je tijekom intervjua turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana optužio za korištenje stranih IS-ovih boraca kao alata za pregovore, a rekao je i da Turska aktivno pomaže IS-u da se oporavi nakon recentnih poraza.

Turska Kobanea traži zbog članstva u Jedinici za zaštitu Kurda (YPG), organizaciji koja je povezana s Radničkom strankom Kurdistana (PKK), formacijom kojoj Turska brani djelovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:21