'OTVOREN IM JE PROSTOR'

'BUDITE OPREZNI, PRIPREMA SE 'SPEKTAKULARAN' NAPAD NA JEDAN GRAD NA ZAPADU' Kurdski general pred TV kamerama uputio jezivu poruku

Men, suspected of being affiliated with the Islamic State (IS) group, gather in a prison cell in the northeastern Syrian city of Hasakeh on October 26, 2019. Kurdish sources say around 12,000 IS fighters including Syrians, Iraqis as well as foreigners from 54 countries are being held in Kurdish-run prisons in northern Syria., Image: 479596514, License: Rights-managed, Restrictions: TO GO WITH AFP STORY BY ROUBA EL-HUSSEINI, Model Release: no, Credit line: FADEL SENNA / AFP / Profimedia
FADEL SENNA / AFP / Profimedia

 

Kurdski general Mazloum Kobane, zapovjednik Sirijskih demokratskih snaga, rekao je su da turska agresija na sjeveru Sirije i nevoljkost Zapada da strance u redovima tzv. Islamske države (IS) vrate u njihove domovine stvorili idealne uvjete za revitalizaciju te terorističke skupine, piše Daily Mail.

Kobane je također rekao da bi "spektakularan" teroristički napad u nekom gradu na Zapadu mogao biti "iza ugla". "To je jedna od očekivanih stvari koje bi se mogle dogoditi u budućnosti", dodao je.

Kurdske snage koje diljem zemlje u zatvorima drže pet tisuća "iznimno opasnih" džihadista tvrde da ne mogu te militante držati na oku na adekvatan način. "Promjena odnosa snaga u Siriji znači da je budućnost nesigurna", rekao je Kobane.

Kurdski general, koji je svojevremeno održavao telefonske sastanke s predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Donaldom Trumpom i europskim liderima, tvrdi da bi puštanje zatočenih džihadista imalo dalekosežne posljedice, i to ne samo u Siriji i Iraku.

Kobane je rekao da je turska operacija uklanjanja Kurda sa sjevera Sirije IS-ovim militantima dala "nadu" i "otvorila prostor" za djelovanje.

"Mislim da ima puno ljudi koji to ne znaju, međutim to je istina. Turska je agresija otvorila prostor i IS-ovim borcima dala nadu", rekao je general za Sky News.

Kobane je tijekom intervjua turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana optužio za korištenje stranih IS-ovih boraca kao alata za pregovore, a rekao je i da Turska aktivno pomaže IS-u da se oporavi nakon recentnih poraza.

Turska Kobanea traži zbog članstva u Jedinici za zaštitu Kurda (YPG), organizaciji koja je povezana s Radničkom strankom Kurdistana (PKK), formacijom kojoj Turska brani djelovanje.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo