SILOVANA I ZADAVLJENA

Bugarska policija na slobodu pušta skitnicu kojeg su uhitili zbog brutalnog ubojstva novinarke: 'Ima alibi...'

Viktoria Marinova
 REUTERS

Rumunjski državljanin ukrajinskog podrijetla, kojeg je bugarska policija bila privela u sklopu istrage ubojstva istraživačke novinarke Viktorije Marinove čije je tijelo prije četiri dana pronađeno u parku u njezinu rodnom gradu Ruseu, bit će pušten na slobodu, priopćila je u utorak policija.

"Naš posao se nastavlja. Za sada nema činjenica i okolnosti koje možemo objaviti. Rumunjski državljanin će biti pušten", kazao je Teodor Atanasov, načelnik regionalne policije u Ruseu.

Osumnjičeni Ukrajinac s rumunjskom putovnicom živi kao skitnica, a bio je zadržan u pritvoru sve dok policija nije provjerila njegov alibi.

Tijelo 30-godišnje novinarke pronađeno je u subotu nedaleko od rijeke u gradskom parku njezina rodnog podunavskog grada Rusea na sjeveru Bugarske. Tužitelji su izjavili da je bila silovana, pretučena i zadavljena.

Bugarski ministar unutarnjih poslova Mladen Marinov rekao je da zasad nema dokaza da je ubojstvo povezano s njezinim novinarskim radom.

Marinova je radila za tv postaju TVN iz Rusea koja je emitirala njezinu emisiju "Detektor". U svojoj posljednjoj emisiji 30. rujna predstavila je dva novinara koji su istraživali navodni slučaj korupcije vezano uz fondove EU. Rekla je da će njezina nedavno pokrenuta emisija provoditi slične istrage.

Marinova, koja ima 7-godišnju kćer, bila je uključena u istragu skupine bugarskih novinara o infrastrukturnim projektima koje financira EU, a kojima su upravljale lokalne vlasti.

Prije Marinove, u Europi je od novinara u zadnjih 12 mjeseci ubijeno još njih dvoje - malteška istraživačka novinarka Daphe Caruana Galizia i slovački novinar Jan Kuciak.

Bugarska zauzima 111. mjesto među 180 zemalja na ovogodišnjem indeksu slobode medija u svijetu organizacije Reporteri bez granica, što je najniže mjesto koje zauzima jedna zemlja Europske unije, kao i niže od bilo koje zemlje zapadnog Balkana, od kojih su neke kandidati za članstvo u EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:31