KVALIFIKACIJE ZA EURO

BUGARSKI PREMIJER ZATRAŽIO OSTAVKU ŠEFA NOGOMETNOG SAVEZA NAKON VELIKOG RASISTIČKOG SKANDALA 'Neprihvatljivo je da našu zemlju vežu s ksenofobijom'

 
Prizori s tribina na utakmici Bugarske i Engleske
 Carl Recine / Action Images via Reuters

Bugarski premijer Boïko Borissov je u utorak zatražio "hitnu ostavku" predsjednika Bugarskog nogometnog saveza Borislava Mihajlova nakon što su u ponedjeljak kvalifikacijsku utakmicu za Euro 2020. protiv Engleske obilježili rasistički ispadi.

"Neprihvatljivo je da Bugarsku, jednu od najtolerantnijih zemalja na svijetu, povezuju s ksenofobijom dok u njoj u miru žive ljudi različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti", napisao je na svom Facebook profilu predsjednik bugarske vlade nakon utakmice u kojoj je Bugarska visoko poražena od Engleske (0-6).

FILE PHOTO: Bulgaria's Prime Minister Boyko Borissov leaves a European Union leaders summit in Brussels, Belgium July 1, 2019. REUTERS/Francois Lenoir/File Photo
Francois Lenoir/File Photo / REUTERS
Boïko Borissov

Također je naredio prekid svih veza, pa i financijskih, s Bugarskim nogometnim savezom nakon tog "sramotnog poraza" dok Mihajlov ne podnese ostavku. Od dolaska Mihajlova na čelo Bugarskog saveza 2005. godine reprezentacija se nije plasirala ni na jedno veliko natjecanje.

U ponedjeljak Mihajlov nije reagirao na poraz niti je osudio rasističke ispade ni nacističke pozdrave bugarskih navijača, a stadion je napustio prije kraja utakmice.

Soccer Football - Euro 2020 Qualifier - Group A - Bulgaria v England - Vasil Levski National Stadium, Sofia, Bulgaria - October 14, 2019  Bulgaria fans during the match  Action Images via Reuters/Carl Recine
Carl Recine / Action Images via Reuters

Jedan dio navijača na stadionu Vassil-Levski u Sofiji vrijeđao je tamnopute reprezentativce Engleske Tyrona Mingsa, Marcusa Rashforda i Raheema Sterlinga.

Engleski nogometni savez je zatražio od UEFA-e "hitnu istragu" podsjećajući da "nije prvi put da su engleski igrači bili predmet takvih napada".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:23