ISTRAŽUJE SE UZROK

BUKNUO POŽAR U UKRAJINSKOJ NUKLEARNOJ ELEKTRANI Jedan reaktor isključen iz pogona, vlasti tvrde da radioaktivnost nije porasla nakon incidenta

Nuklearna elektrana Rivne, arhivska fotografija
 Stringer / Reuters

Požar je buknuo u nuklearnoj centrali u Ukrajini, zbog kojega je jedan njezin reaktor isključen iz pogona, priopćile su u utorak ukrajinske vlasti, ističući da stupanj radioaktivnosti u centrali nije porastao nakon incidenta.

Požar koji je za sat vremena stavljen pod nadzor, buknuo je u ponedjeljak navečer u nuklearnoj centrali u Rivnu, na zapadu Ukrajine, tristotinjak kilometara od Kijeva.

Požar je buknuo u električnom transformatoru zbog čega se aktivirao sustav za zaštitu reaktora.

"Treći reaktor je (zatim) isključen", rekla je za AFP glasnogovornica ukrajinske državne nuklearne agencije Energoatoma.

"Stupanj radioaktivnosti nije porastao", dodala je, istaknuvši da nitko nije ozlijeđen. Vodi se istraga o uzroku požara, navodi isti izvor.

Energoatom u priopćenju navodi da je težina incidenta po međunarodnoj razredbi za nuklearne centrale ocijenjena ništicom.

U Ukrajini trenutačno rade četiri nuklearne centrale s ukupno 15 reaktora. Udio nuklearne energije u elektroenergetskom sustavu zemlje je oko 50 posto.

U Ukrajini se 1986. dogodila najteža nuklearna nesreća u povijesti kada je tijekom ispitivanja eksplodirao reaktor u centrali u Černobilju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:15