BIVŠI BRITANSKI PREMIJER

CAMERON PRIZNAO DA JE TRAŽIO POMOĆ KRALJICE ZA REFERENDUM O ŠKOTSKOJ 'Nije se tražilo ništa neprimjereno ni protuustavno'

I preklanjski referendum je konzervativna vlada Davida Camerona (na fotografiji) zamislila kao močugu ucjene da bi iščupala nove privilegije. Pa ih je i ishodila
 Jason Lee/Pool / REUTERS

Bivši britanski premijer David Cameron otkrio je u četvrtak da je 2014. bio zatražio diskretnu pomoć kraljice Elizabete II. u referendumskoj kampanji za neovisnost Škotske jer ga je "obuzela panika" nakon anketa koje su predviđale pobjedu pristaša osamostaljenja.

Odgovarajući na upit agencije France Pressea, Buckingamska palača nije htjela komentirati, ali je njoj blizak izvor rekao za BBC u povjerenju da je Cameronova primjedba bila neprimjerena jer bi razgovori kraljice i njezinih sugovornika trebali ostati tajni.

"Ni u čijem interesu nije" da se ti razgovori iznose u javnost, rekao je taj izvor.

Cameron je rekao za BBC da je moguća pobjeda pristaša neovisnosti pobudila u njemu "sve jači osjećaj panike da bi se to moglo loše završiti" te da je tada zatražio pomoć kraljice čija dužnost pak zahtijeva da bude neutralna.

"Sjećam se razgovora s mojim osobnim tajnikom, njegovih razgovora s kraljičinim posebnim savjetnikom i mojih s potonjim u kojima se nije tražilo ništa neprimjereno ni protuustavno, nego tek manji znak koji bi, mislili smo, omogućio prevagu" (protivnika neovisnosti), rekao je Cameron u dokumentarnom filmu o godinama koje je proveo na dužnosti koji će se prikazati u četvrtak navečer, kada izlaze i njegovi memoari.

Nekoliko dana prije referenduma održanog u rujnu 2014. Elizabeta II. je rekla da se nada da će "ljudi veoma pozorno razmisliti o budućnosti", što su unionisti protumačili kao kraljičin naputak da se očuva jedinstvo zemlje.

"Premda jako štura, (poruka) je uvelike omogućila drukčiji pogled na stvari", rekao je Cameron za BBC.

Škotska je najposlije s 55 posto glasova odlučila ostati u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Cameronovo otkriće je potaknulo gnjevnu reakciju Škotske nacionalne stranke (SNP) koja je na vlasti u Škotskoj i koja zagovara neovisnost.

To je "ne samo potpuno neprimjereno, nego pokazuje i koliko je premijer bio očajan u završnici kampanje za škotski referendum", objavio je na Twitteru bivši škotski premijer (2007. - 2014.) i bivši predsjednik SNP-a Alex Salmond.

SNP je nakon odluke o brexitu gurnuo u stranu zamisao o novom referendumu za koji se još ne zna kada bi se mogao održati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2022 12:34