APEL ZAPADU

Časnici ukrajinske vojske: ‘Tenkovi i avioni su super, ali zapravo nam više treba jedan drugi tip vozila...‘

Bez obzira na to koliko im saveznici tenkova pošalju, Ukrajinci bez tzv. BMP-a neće moći pokrenuti ofenzivu

Borbeno vozilo pješaštva M2 Bradley moćnije je i mobilnije od velike većine ukrajinskih i ruskih BVP-a

 U.S. Army/Zuma Press/Profimedia

Iako Kijev od Zapada traži da mu pošalje borbene tenkove i zrakoplove, časnici u ukrajinskoj vojsci kažu da su im zapravo najpotrebnija borbena vozila pješaštva (BVP), piše Foreign Policy. "Treba nam sve, a BVP-i nam hitno trebaju", rekao je pripadnik jedne ukrajinske mehanizirane bojne.

Kombinirane borbene akcije u kojima sudjeluju tenkovi i druge platforme ključne za uspjeh u kopnenom ratovanju. Od svih tih drugih platformi, oklopni BVP-i svakako su najvažniji. Kombinirani napadi u kojima tenkovi i BVP-i ne surađuju osuđeni su na propast. Bez obzira na to koliko im zapadni saveznici tenkova pošalju, Ukrajinci bez BVP-a neće moći pokrenuti svoju proljetnu ofenzivu. Prema su Sjedinjene Američke Države, Švedska, i Njemačka rekle da će Ukrajini poslati određeni broj BVP-a, još se uvijek ne zna kad će oni doći.

BVP-i su razvijeni krajem 1950-ih godina u Zapadnoj Njemačkoj i Sovjetskom Savezu te figuriraju kao mješavina tenka i oklopnog transportera. BVP-i tenkove štite od neprijateljevih pješaka i mehanizacije. Za razliku od oklopnog transportera, svojevrsnog vojnog taksija, posada BVP-a iz njega ne mora izaći kako bi sudjelovala u borbama. Uz to, BVP direktno podupire pješaštvo, pogotovo u urbanim ambijentima.

Ukrajina trenutno na raspolaganju ima stare sovjetske BVP-e, a Foreign Policy piše da je u rat ušla s 1212 BVP-a svih varijanti. Navodi se da su Ukrajinci tijekom ruske invazije izgubili više od 500 BVP-a. Kijev se trenutno nalazi usred procesa nabave BVP-a koje će koristiti u budućim vojnim operacijama, a navodi se da bi trebao dobiti 109 američkih BVP-a M2A2 Bradley.

Ako Ukrajina dobije zatražene BVP-e i uspješno ih integrira u mehanizirane bojne, neće se više toliko morati oslanjati na artiljeriju. Tijekom rata u Ukrajini bilo je relativno malo direktnih sukoba tenkova. Obje ih strane uglavnom koriste kao mobilnu artiljeriju. S obzirom na to, Ukrajini će puno značiti zapadni BVP-i. Primjerice, M2 Bradley moćniji je i mobilniji od velike većine ukrajinskih i ruskih BVP-a.

Priliv nove mehanizacije sa Zapada predstavljat će i velik logistički izazov za Ukrajinu te zbog toga treba biti oprezan s predviđanjima za nadolazeće ofenzive. Ukrajinski vojnici prvo trebaju naučiti koristiti te BVP-e, a zatim trebaju naučiti izvoditi akcije s kombiniranim oružje. Povrh toga, treba vidjeti može li ukrajinska ofenziva potrajati dovoljno da promijeni tijek rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 18:10