ZADNJI JAVNI ISTUP

CASTRO JE SLUTIO VLASTITI KRAJ, U TRAVNJU SE OPROSTIO OD DRUGOVA 'Ovo je možda zadnji put da vam govorim, kucnut će čas svima nama...'

"Ovo bi mogao biti jedan od posljednjih puta da govorim u ovoj prostoriji", rekao je tada 89-godišnji Fidel Castro
Cuba's former president Fidel Castro attends the closing ceremony of the seventh Cuban Communist Party (PCC) congress in Havana, Cuba, in this handout received April 19, 2016. Omara Garcia/Courtesy of AIN/Handout via REUTERSATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY. TPX IMAGES OF THE DAY

HAVANA - Na otvorenju četverodnevnog kongresa kubanske Komunističke partije u travnju ove godine bio se pojavio njen osnivač Fidel Castro, koji se tom prilikom oprostio od svojih partijskih drugova.

"Ovo bi mogao biti jedan od posljednjih puta da govorim u ovoj prostoriji", rekao je 89-godišnji Fidel Castro, kako prenose agencije, i dodao: "Mi moramo reći našoj braći u Latinskoj Americi i svijetu da će Kubanci biti pobjednici."

U svom govoru Fidel Castro rekao je svojim partijskim drugovima da se bliži kraj njegovog života i potaknuo ih da pomognu da njegove ideje prežive.

"Ja ću uskoro imati 90 godina", rekao je Castro. "Brzo ću biti poput svih ostalih. Kucnut će čas svima nama, ali ideje kubanskih komunista ostat će kao dokaz na ovom planetu da ako se na njima radi s žarom i dignitetom, mogu proizvesti materijalna i kulturna dobra koja ljudska bića trebaju, i trebamo se boriti bez predaha da ih zadržimo."

Kako su zabilježile svjetske novinske agencije, završni govori i ishod najvažnijeg političkog događaja u zemlji (kojim je Fidelov brat kubanski predsjednik Raul Castro dobio i drugi mandat na čelu Komunističke partije) nisu se uživo prenosili na državnoj televoziji. Umjesto toga emitirana je "sapunica".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:15