NA NIŠANU RAMZANA KADIROVA

ČEČENSKI ODRED SMRTI HARA EUROPOM Oni su posljednja Putinova linija obrane u slučaju nečega nepredviđenog, niz ubijenih je sve duži...

 
Ramzan Kadirov
 Profimedia

Haraju li Europom asasini čečenskog promoskovskog vođe Ramzana Kadirova, koji nosi titulu “poglavara Čečenije”, i likvidiraju njegove oponente i protivnike?

U posljednjih nekoliko godina na Zapadu je ubijeno nekoliko čečenskih antikadirovskih novodisidenata (ne računajući likvidacije odbjeglih pripadnika radikalnih islamskih separatista i secesionista koji su nakon poraza u Drugom čečenskom ratu pobjegli iz zemlje). Tako je u srijedu u Poljskoj, u svom stanu, na spavanju napadnut poznati čečenski antirežimski bloger Tumso Abdurahmanov.

Napadač ga je pokušao ubiti čekićem, ali se Abdurahmanov uspio obraniti. Poljskim policajcima je rekao kako mu je napadač kazao da je to morao napraviti jer “mu majku drže u zatočeništvu u Moskvi” te da je u Poljsku došao iz Moskve gdje su mu i dali Abdurahmanovljevu adresu. Inače, predsjednik čečenskog parlamenta Muhamed Daudov na Instagramu je objavio krvnu osvetu prema Abdurahmanovu.

Profimedia
Vladimir Putin i Ramzan Kadirov

Belgijski mediji

Prije nepunih mjesec dana, 30. siječnja, u hotelskoj sobi u francuskom gradu Lilleu ubijen je nožem još jedan Kadirovljev oponent - bloger Imran Alijev, poznat pod nadimkom Mansur stariji. Nije ga spasila ni činjenica da se preko YouTubea zakleo na odanost Ramzanu Kadirovu.

Alijeva je ubio izvjesni Usman Mamadijev zvani Nuška, koji je preko zajedničkih prijatelja došao u Belgiju, gdje je ovaj živio, na “liječenje”. Alijev ga je ugostio, ali Mamadijev ga je poslije ubio, a belgijski mediji navode da je on bio suradnik čečenskog zastupnika u ruskoj Dumi Adama Delihmanova.

Džambulat Sulejmanov, jedan od vodećih oponenata Kadirova, navodi kako je zapravo meta napada trebao biti još jedan Kadirovljev protivnik - Minkail Malizajev, kojeg su se supruga i rodbina javno odrekle u spotu objavljenom na YouTubeu zbog napada na Ramzana Kadirova.

Alijev je bio žestoki kritičar Kadirova i njegove politike strahovlade, čvrste ruke i beskrupulozne korupcije koju, kako kažu, uz blagoslov Moskve provodi u Čečeniji. Svojim neordinarnim brutalnim i nasilnim metodama postupno ju je pacifizirao, što je Kremlju dovoljno da ga toleriraju jer im odana i privržena Čečenija više ne uzrokuje probleme.

Ramzan Kadirov sin je Ahmata Kadirova, bivšeg čečenskog radikalnog islamista i nekadašnjeg glavnog imama pobunjene Čečenije (Ičkerije), kojeg su Rusi uspjeli vrbovati na svoju stranu, a on je sada jamac neupitne ruske vlasti u toj nekad pobunjeničkoj i naftom bogatoj islamskoj regiji na rubovima Kavkaza. Podsjetimo da je Ahmat Kadirov ubijen u spektakularnom napadu na ložu stadiona u Groznom, koja je dignuta u zrak tijekom parade u čast Dana pobjede 9. svibnja 2004. godine. Isti je dan Putin njegovu sinu Ramzanu dao ključeve Čečenije, koje ovaj ne ispušta iz ruku.

Tumso Abdurahmanov (desno); Zelimkan Kangošvili ubijen je u Berlinu (lijevo)

Amina Okujeva ubijena je u Ukrajini, a Adam Osmajev je ranjen

Ruska ambasada

Čečenija, pišu i ruski mediji, funkcionira kao Kadirovljeva prćija i posjed. Dok se on beskompromisno obračunava s tinjajućim islamskim terorizmom na Kavkazu, Putin ga ne misli dirati, iako i tamošnje i mnoge ruske udruge za građanska i ljudska prava stalno navode velike probleme s njegovom čvrstom rukom.

No, neki ruski analitičari, poput Stanislava Belkovskog, smatraju da su Kadirovljevi pretorijanci posljednja obrana Putina u slučaju nečega nepredviđenog.

Čečeni su umiješani i u mnoge političke likvidacije po Moskvi, primjerice novinarke Ane Politkovskaje i oporbenog liberalnog političara Borisa Nemcova, koji je u četvrtak dobio trg u Pragu na kojem se nalazi ruska ambasada. U Beču je 2009. godine likvidiran još jedan Kadirovljev protivnik - Umar Israilov, njegov bivši tjelohranitelj koji je svjedočio mnogim mučenjima kojima njegovi bojovnici podvrgavaju oporbenjake i neovisne političare i novinare u Čečeniji. Kadirov je uhitio Israilovljeva oca.

Austrijanci su osudili trojicu Čečena upetljanih u likvidaciju: Otta Kaltenbrunnera, pravim imenom Ruslan Edilov, na doživotni zatvor, Muslima Dadaeva na 19, a Turpal-Ali Ješurkaeva na 16 godina zatvora. Neposredni izvršitelj likvidacije, kako je utvrdila austrijska istraga, Leča Bogatirjov pobjegao je u Rusiju, ali na sve upite iz Beča Moskva je ostala nijema.

Demanti i isprika

U lipnju 2009. godine ubijena je Natalija Estemirova, novinarka, borac za ljudska prava i suradnica udruge Memorijal koja se bavi istragom o političkim represijama i progonima u SSSR-u i Rusiji. Tadašnji šef Memorijala, Oleg Orlov, izravno je optužio Kadirova za njezino ubojstvo. No, Kadirov ga je tužio za klevetu i dobio spor, a Memorijal je morao na svojim stranicama objaviti demanti i ispriku Kadirovu.

Najveću aferu izazvalo je ubojstvo Zelimkana Kangošvilija u središtu Berlina u kolovozu 2019. godine, koje je izvršio ruski državljanin Vadim Sokolov, pravim imenom Vadim Krasikov.

To je ubojstvo narušilo rusko-njemačke odnose jer je Berlin optužio Moskvu, odnosno njezine obavještajne službe za organiziranje ubojstva.

Nijemci su tada protjerali dvojicu ruskih diplomata, a Moskva je adekvatno odgovorila. Kadirov je komentirao ubojstvo: “On je terorist. Sada je jedan terorist manje. To je dobro!” Vladimir Putin izjavio je da je riječ o organizatoru terorističkih napada na moskovski metro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:55