SIVA SNJEŽNA IDILA

'ČEKAMO TURISTE, ALI STIŽU NAM SAMO - OTKAZI!' Najljepša zimska turistička destinacija na rubu propasti, sve se izokrenulo, gube milijune eura

 
 Reuters

Iako prosinac samo što nije došao, domovina Djeda Božićnjaka danas izgleda kao da je proljeće. Temperature su neuobičajeno visoke, a od snježne idile nema ni traga. Točnije, nema ni centimetra snijega...

To zapravo ne bi uopće bio problem da društvo na sjeveru Finske od predbožićnog vremena ne ubire milijune i milijune eura od turizma. Tisuće ljudi godišnje posjeti Laponiju kako bi mogli uživati u snijegu i ledu na samom sjeveru Europe, ali umjesto turista ovih dana u grad Rovaniemi stižu samo brojni otkazi aranžmana.

Rovaniemi.fi

Očajni lokalci za ovako neuobičajeno vrijeme krivca su pronašli u klimatskim promjenama. Krajem studenog u samom Rovaniemiju obično padne oko 20-30 centimetra snijega, a danas bijelog pokrivača nema ni u tragovima. Tek pokoji centimetar u planinama, piše Sky News.

Turisti su očajni koliko i lokalci. U sklopu aranžmana u Laponiji mnogi si osiguraju snježne aktivnosti kao što su skijanje ili jurnjavu na saonicama koje vuku haskiji, ali ove godine od toga neće biti ništa.

- Platili smo 2100 funti za četiri dana odmora, a sad nam preostaje ništa drugo nego gledanje vremenske prognoze i nadanja da će pasti snijeg. Ako otkažemo put, izgubit ćemo znatan dio novca - rekla je razočarana Britanka Kym Baker.

- To je čak ništa u usporedbi s razočarenjem moje djece. Oni još vjeruju da u Laponiji živi Djed Božićnjak.

Nada gospođe Baker da će pasti snijeg kopni iz dana u dan. Naime, finski meteorološki institut prognozira da u Laponiji neće biti snijega idućih deset dana. A svaki dan bez snijega na tom području znači gubitak koji se mjeri u milijunima...

- Ovo što se događa danas u Laponiji događa se jednom u 30 godina - rekao je finski meteorolog Ville Siiskonen.

Vrijeme na sjeveru Europe ovih dana drastično odstupa od uobičajenog, ali ipak FMI upozorava da je iz godine u godinu vidljivo kako je količina snijega u drastičnom padu. U nekim dijelovima Finske u posljednjih sto godina taj broj je pao za 90 posto.

S ekonomske strane to znači velike probleme. Aleksandar Kuznjecov, urednik časopisa 'Sve o Laponiji', kaže da su takvi pokazatelji izuzetno zabrinjavajući za lokalno stanovništvu, ali je i dodao da se industrija u Laponiji s godinama prilagođava nestašici snijega.

Što to znači u praksi? To znači da se masovno proizvodi umjetan snijeg kojim se pokrivaju skijaške staze, a haskiji umjesto na snijegu, vježbaju na ledu.

Ipak, tračak optimizma koji je ponudio Kuznjecov ništa ne znači gospođi Baker. Ona će svoj djeci morati objasniti zašto božićna bajka u Laponiji nije bijela, već siva...

Reuters

Profimedia

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:00