IZUZETAK ČEŠKA PIVA

Češka zabranila izvoz alkoholnih pića nakon 23 smrtna slučaja zbog trovanja metanolom

Odluka o zabrani je donesena nakon informacije da Europska unija u petak priprema zabranu uvoza čeških alkoholnih pića ukoliko češka vlada sama ne bude djelovala

PRAG - Češka je vlada u četvrtak uvela zabranu na izvoz žestokih alkoholnih pića, rekao je češki premijer Petr Nečas nakon što su 23 osobe umrle od trovanja metanolom.

Češka je prošlog petka zabranila prodaju svih žestokih alkoholnih pića u dućanima i barovima zbog slučajeva trovanja za koje se vjeruje da je prouzročio alkohol iz domaće radinosti.

Vlada planira ponovno postupno otvoriti domaće tržište od sredine idućeg tjedna koristeći nove porezne markice i potvrde porijekla pića.

Nova zabrana izvoza, koja stupa na snagu odmah, odnosi se na sva alkoholna pića s više od 20 posto alkohola, ali ne i na čuvena češka piva. Odluka o zabrani je donesena nakon informacije da Europska unija u petak priprema zabranu uvoza čeških alkoholnih pića ukoliko češka vlada sama ne bude djelovala, rekao je Nečas.

"Vlada je došla do zaključka da će za Češku biti bolje da sama uvede i kasnije ukine zabranu", rekao je Nečas na konferenciji za tisak nakon izvanredne sjednice vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:48