NESTAŠICA PLINA

Češki ministar: ‘Putin je Europi dao poklon tako što je pokazao da nismo ovisni o ruskom plinu‘

‘Ako Europa izgradi dovoljne mehanizme, terminale, diverzificirat će svoju energetsku sigurnost‘ - rekao je Lipavsky

Dmytro Kuleba, Alexander Schallenberg, F Jan Lipavsky i Ivan Korcok

 Vladimir Shtanko/AFP

Isporuke ukapljenog prirodnog plina (LNG) u Europu krajem prošle godine pokazale su da Rusija ne može koristiti plin kao veliku polugu nad Europom, a nestašica plina podržala je napore za izgradnju više LNG terminala na europskim obalama, rekao je u srijedu češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky.

Lipavsky je u intervjuu za Reuters rekao da je preusmjeravanje LNG tereta u Europu, nakon porasta cijene krajem prošle godine zbog smanjenih količina plina iz Rusije, pokazalo da postoje alternative ruskom plinu.

"Volim reći da je (ruski predsjednik) Vladimir Putin Europi dao divan božićni poklon jer je pokazao da nismo ovisni o ruskom plinu", rekao je Lipavsky.

"Ne kažem da možemo biti ovisni samo o LNG-u, ali ovo je vrlo dobar primjer da si Rusija ne može priuštiti korištenje plina kao neku temeljnu ekonomsku polugu jer ako Europa izgradi dovoljne mehanizme, terminale, diverzificirat će svoju energetsku sigurnost."

Češka godišnje troši oko 8,7 milijardi kubika prirodnog plina, od čega većina dolazi iz Rusije preko Njemačke.

Lipavsky, čije ministarstvo ima posebnog izaslanika za energetsku sigurnost, rekao je da češka vlada namjerava dobiti pristup LNG terminalu u nekoj susjednoj zemlji.

No priznao je da će trebati vremena da se provede takav plan. Najbliži postojeći ili potencijalni terminali su u Poljskoj i Njemačkoj.

"Takav projekt je zasigurno u interesu sigurnosti Češke i stoga ga ministarstvo u potpunosti podržava", rekao je.

Zapad je optužio Rusiju za uskraćivanje plina kako bi utjecala na porast cijena i vršila pritisak na regulatore EU-a i Njemačke da odobre rad Sjevernog toka 2, plinovoda koji će udvostručiti izvozne kapacitete Moskve preko Baltičkog mora.

Rusija niječe te optužbe, a Gazprom tvrdi da ispunjava odredbe svih dugoročnih ugovora.

Šef Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol rekao je prošli mjesec da je Rusija doprinijela nedovoljnoj opskrbi Europe prirodnim plinom usred sukoba Moskve i Zapada zbog Ukrajine.

Rusija pokriva oko 40 posto potrošnje plina u Europskoj uniji. Potencijalni utjecaj na isporuku plina ako Rusija napadne Ukrajinu natjerao je EU da poveća opskrbu plinom iz drugih zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:44