PREOKRET NAKON IZBORA

Četnički vojvoda ulazi u vlast: ‘Postajemo južna Republika Srpska, mala Srbija na moru!‘

Zbog ovakvog obrata i ulaska prosrpskih antieuropskih radikala u vlast Crne Gore, stranke nacionalnih manjina Bošnjaka i Hrvata napustile su pregovore

Andrija Mandić

 Marko Markovic/Cropix

Je li s crnogorskom Crnom Gorom gotovo!? Postaje li Crna Gora, kako kaže publicist Dragan Bursać, "neka vrsta južne Republike Srpske ili nova nezvanična srbijanska izborna jedinica", ili kako se to voli reći "mala Srbija na moru"?

Naime, već više od dva mjeseca vodi se teška borba oko formiranja nove vlade između predsjednika Jakova Milatovića i mandatara, inače šefa stranke Evrope sada Milojka Spajića, točnije oko sudjelovanja radikalnih konzervativaca iz prosrpsko-proruske antieuropske koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) u vlasti.

Spajić se bio dogovorio s manjinskim strankama (Bošnjacima, Albancima i Hrvatima) oko vlade, pod uvjetom da antieuropska ZBCG ne bude njezin dio. Izbori su bili u lipnju, a na njima je pobijedila stranka Evropa sad, koja se zbog unutarnjih prijepora oko toga našla gotovo pred raskolom. Na kraju, Milatović je ipak izašao kao pobjednik - Andrija Mandić, četnički vojvoda i lider krajnje desne prosrpske opcije, bit će kandidat za predsjednika Skupštine, što znači i participaciju u vlasti.

Mandić je poznat po tome da je protiv članstva Crne Gore u NATO-u, pa je čak i osuđen zbog sudjelovanja u pokušaju državnog udara 2016. godine, kada se u režiji ruske obavještajne službe željela srušiti tadašnja vlast kako bi se spriječio ulazak u NATO, a sada će prema funkciji koju obavlja biti član Nacionalnog vijeća za obranu i sigurnost te će na svoj stol dobivati obavještajna izvješća iz NATO-ove središnjice!

Mandić se, inače, zalaže za opoziv priznanja Kosova, približavanje Rusiji i ukidanje sankcija zbog agresije na Ukrajinu te se protivi Deklaraciji o genocidu u Srebrenici. S obzirom na to da predsjednik Jakov Milatović tvrdi da on sve to podržava, začuđuje zašto toliko inzistira na tome da Andrija Mandić bude dio vlasti!?

Trenutačni ministar unutarnjih poslova Filip Adžić zatečen je Spajićevom odlukom o Mandiću, pa kaže: "Ili Spajić nedovoljno poznaje ono što su ingerencije predsjednika Skupštine i svih tijela u kojima će on biti uključen i pristupu podacima koje će imati kao predsjednik Skupštine, ili je možda odustao od onoga što jest prvobitni plan kada je euroatlantski put Crne Gore u pitanju".

image

Crnogorski predsjednik Jakov Milatović u rujnu u Puli

Dusko Marusic/Cropix

Evropa sad je, podsjetimo, najavila da će "uvesti Crnu Goru u EU" nakon što gotovo dvije i pol godine nije bilo nikakvog napretka u pregovaračkom procesu. U svakom slučaju, bit će stoga zanimljivo kako će na ovakav obrat reagirati EU i SAD, koji su jasno dali dio znanja da "antieuropskim opcijama koje se protive politici EU" nema mjesta u crnogorskoj vlasti jer to može dovesti do drastične promijene vanjskopolitičke agende.

No, u novoj vladi neće najbolje proći Evropa sad, koja ima najviše zastupnika, nego Demokratska Crna Gora Alekse Bečića, koji je prema prvom dogovoru trebao biti šef Skupštine, a koja će imati gotovo više ministra nego zastupnika. Zbog ovakvog obrata i ulaska prosrpskih antieuropskih radikala u vlast, stranke nacionalnih manjina Bošnjaka i Hrvata napustile su pregovore, kao i dio Albanaca, premda se početkom tjedna očekuje njihov konačni odgovor, ali se pretpostavlja da će i oni prijeći u oporbu.

Sjednica na kojoj bi Mandić trebao biti izabran za predsjednika Skupštine, ako se nešto ne zakomplicira, trebala bi biti već u utorak, 17, listopada, a glasovanje o novoj vladi početkom studenog, što samo sugerira da Spajić i Milatović osim zasad sigurnih 46 glasova, žele još najmanje tri kako bi dobili većinu kojom mogu bez problema postavljati i birati suce i tužioce.

Ne treba zanemariti da je i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, odmah kada se počelo govoriti da će manjinske stranke ući u vladu, izrazio svoje veliko negodovanje, a sada, na dan kada je objavljeno da će Andrija Mandić preuzeti Skupštinu, patrijarh SPC-a Porfirije bio je u Podgorici i susreo se s predsjednikom Milatovićem. Prema nekim neovisnim procrnogorskim medijima, razgovarali su i o popisu stanovništva, na kojem u ovim uvjetima inzistiraju Beograd, SPC i prosrpske opcije, a cilj mu je, kako kaže crnogorski književnik Milorad Popović, "dokazati" da u Crnoj Gori ima najviše Srba.

Stoga ne iznenađuje da je baš ovih dana Crna Gora bila prepravljena billboardima s natpisom "Ponosni na svoje srpsko", na kojima su između ostalih bili prikazani i Ruđer Bošković i Baltazar Bogišić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 18:23