TAJNA 444 DRAGULJA

Charles je prvi put okrunjen s ping pong lopticom na glavi, ‘pravu‘ krunu čekao je 54 godine

Kruna vrijedi više od 85.000 funti, dok zbirka kamenja u plemenitom metalu podiže vrijednost ove krune na oko 31 milijun funti

Kralj Charles

 AFP

Kada je kralj Charles 1969. (tada dvadesetogodišnjak) imenovan princom od Walesa, prošao je kroz ceremoniju krunidbe nesvjestan da je zlatna kugla na vrhu zapravo bila dobro zamaskirana plastična ping pong loptica, presvučena zlatnim filigranom i okružena ukrasnom konstelacijom dijamanata raspoređenih u obliku Charlesovog horoskopskog znaka, Škorpiona. Kruna ekstravagantnog kraljevskog zlatara Louisa Osmana je označila odmak od uobičajenog radikalnog izgleda krune sa svojim apstraktnim simbolima.

Sada će, 74.-godišnji Charles, na krunidbi nositi znatno ozbiljniju i težu "Krunu Edwarda", izrađenu originalno 1661. za Charlesa II i korištenu kao insignia kraljice Elizabete II. Između ostalog ova se kruna može vidjeti na poznatoj silueti kraljice koja je postala simbol nacionalne pošte Royal Mail i prisutna je na svakom poštanskom sandučiću u Ujedinjenoj Kraljevini. Kruna je izrađena po uzoru na krunu iz 11. stoljeća koju je nosio anglosaksonski kralj Edward Ispovjednik. Ova je kruna korištena u krunidbi svakog engleskog monarha 400 godina sve do 1649. Te je godine pogubljen Charles I., kralj koji je umislio da je božansko pravo kraljeva da vladaju, ali je svojim vladanjem izazvao građanski rat. Nakon optužbe za izdaju, ubojstva i tiraniju, mu je odrubljena glava ispred zgrade Parlamenta u Londonu, a Donji dom je naredio da se kraljevski inventar otopi - s njime i kruna od zlatnog pletiva ukrašena malim dragim kamenjem.

image

Kralj Charles III.

Marco Bertorello/Afp

Kruna iz 17.stoljeća koja će se koristiti ovog vikenda znatno je nadograđena verzija one otopljene. Sadrži velike dvostruke lukove od punog zlata obrubljene zlatnim perlama. Okvir ima 444 dragulja, uključujući smaragde,safire, rubine i dijamante. Kruna danas vrijedi više od 85.000 funti, dok zbirka kamenja u plemenitom metalu podiže vrijednost ove krune na oko 31 milijun funti.

Kruna Edwarda također ima značajnu simboliku - križ na vrhu simbolizira kršćanstvo, a četiri križa na stranama simboliziraju četiri zemlje Ujedinjenog Kraljevstva - Englesku, Škotsku, Wales i Sjevernu Irsku. Kruna je jedan od najvažnijih i najpoznatijih krunidbenih kruna u britanskoj kraljevskoj povijesti, a njezina upotreba na krunidbi kralja Charlesa III. predstavljat će važan simbol kontinuiteta i tradicije britanske monarhije.

image

Krunidba princa Charlesa 1969. godine kada mu je krunu na glavu stavila majka Elizabeta

-/Afp

Krunu su nosili redom nakon Charlesa II.: James II. (1685), William III. (1689), George V. (1911), I djed Charlesa III., George VI. (1937).

Kruna je također bila korištena na krunidbi kraljice Elizabete II. 1953., a od tada se nalazi u londonskom Toweru, gdje se čuva zajedno s drugim britanskim krunidbenim krunama i draguljima.

Navodno se Kraljica Elizabeta II. žalila da kruna teži ‘‘tonu‘‘. Za krunu koja teži oko 2 kilograma, Charles se pripremao noseći vreće brašna na glavi, umotane u baršun i skrivene unutar šešira, prema izvješću Private Eye-a.

Međutim, kraljevsku krunu Charles III. neće morati nositi dugo jer će tijekom ceremonije povući u kapelu svetog Edwarda i ponovno pojaviti u ljubičastoj haljini s novom carskom državnom krunom na glavi. Upola lakša od Edwardove krune, ova kruna se nosi na svečanim otvaranjima parlamenta i drugim važnim državnim događanjima. Ova blještava kruna ima 3000 dijamanata, 11 safira, 11 smaragda, 269 bisera i četiri rubina. Neki stručnjaci procjenjuju da bi njena novčana vrijednost mogla biti između 3 i 5 milijardi funti.

image

Kralj Charles snimljen kao dječak u dvorcu Windsor 1959. godine

Mediadrumimages/topfoto/Media Drum World/Profimedia/Mediadrumimages/topfoto/media Drum World/profimedia

Carska kruna je simbol britanske kolonijalne ere i podsjeća na nasilno iskorištavanje resursa. Jedan od dijamanta uključuje Cullinan II, drugi najveći bruto dijamant na svijetu koji se nalazi u britanskoj krunskoj kolekciji. Ovih 3000 karata iskopano je u Južnoj Africi 1905. kada je ta zemlja bila britanska kolonija. Kada se kruna pojavila na kraljičinom sprovodu kruna je izazvala pozive za repatrijaciju kamenja.

Kraljičina smrt također je pokrenula pozive za povratak u Indiju dijamanta Koh-i-noor, jednog od najvećih dijamanata na svijetu trenutno pričvršćenog na krunu kraljice majke Elizabete. Na dijamant polažu pravo Iran, Afganistan i Pakistan.

Krunu bi trebala nositi kraljica supruga Camilla Parker Bowles, ali ostat će zaključana u Toweru za vrijeme krunidbe nakon što je indijska vladajuća stranka Narendre Modija dala do znanja da će njena pojava vratiti bolna sjećanja na kolonijalnu prošlost. Kraljica supruga će tijekom krunidbe nositi krunu kraljice Mary – također jedne od najvažnijih krunidbenih kruna u britanskoj kraljevskoj povijesti koja se obično nosi od strane kraljice supruge na krunidbi njihovih supruga.

image

Kralj Charles

Toby Melville/Afp

Iako je kruna izvorno izrađena za krunidbu kralja Georgea V. I kraljice Mary 1911., ona je bila korištena i na krunidbama drugih kraljeva i kraljica uključujući kralja Georga VI. Koh-i-noor je bio ugrađen u krunu kraljice Mary, ali je uklonjen nakon njezine smrti i stavljen u krunu kraljice Elizabete I.

Prethodne supruge uvijek su naručivale novu krunu, ali Buckinghamska palača želi naglasiti odluku da se reciklira jedna iz ogromne obiteljske kolekcije "u interesu održivosti i učinkovitosti". Je li to kraj velikoj rastrošnosti, ili privremena zamaskirana ping pong loptica, pokazat će novo vrijeme monarhije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 19:37